Praha kvůli nové trase metra vykoupí pozemky za 15 milionů

Vizualizace nové stanice metro D

Vizualizace nové stanice metro D Zdroj: Metroprojekt

Vizualizace stanice metra D Náměstí Míru
Vizualizace stanice metra D v Libuši
Vizualizace stanice metra D Depo Písnice
4
Fotogalerie

Hlavní město vykoupí od soukromých vlastníků pozemky nutné pro výstavbu metra D z Pankráce do Písnice. Za parcely v katastru Písnice a Kunratic zaplatí zhruba 15 milionů korun. Na pozemcích bude stát depo. Stavba metra D má spojit centrum metropole se sídlišti na jihu a odlehčit přetížené trase C.

Znalecký posudek města stanovil cenu několika pozemků na 14,2 milionu korun. Vlastníci ale požadovali cenu o asi 6,4 procenta vyšší. Město na jejich požadavek přistoupilo. Pozemky totiž nutně potřebuje a podle dokumentu by případné vyvlastnění vyšlo ve výsledku dráž. Pozemky město zaplatí z rozpočtu magistrátního odboru strategických investic.

Praha v uplynulých týdnech vykoupila v Písnici ještě další pozemky. Na nich má být v budoucnu vybudováno záchytné parkoviště P+R (park & ride) nebo provozní objekt metra.

Praha a DPP se s potížemi s výkupy pozemků potřebných pro stavbu trasy D potýkají dlouhodobě a část pozemků stále schází. Podniku má výkupy usnadnit založení společnosti vzniklé společně s některým z developerů. Nový podnik totiž nebude svázán předpisy, které městu a DPP zakazují vykupovat pozemky za vyšší než odhadní cenu. Firma ale zatím nevznikla.

Jako první část nové trasy metra má vzniknout úsek Pankrác - Olbrachtova. Tady je nejsnazší získat potřebné pozemky. Na první úsek má navázat další část, vedoucí ke stanici Nové Dvory.

Tento úsek by mohl být podle dřívějších vyjádření vedení města hotov v roce 2023. Následně bude metro prodlouženo do Písnice. Na nové lince budou jezdit vlaky bez řidiče. Metro D vyjde podle odhadů na 50 miliard korun.