Praha přijala novou vyhlášku, která omezuje počet automatů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Nová pražská vyhláška sníží počet automatů a heren v Praze během tří let asi o polovinu. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo hlavního města. Vyhláška začne platit od začátku ledna. Automaty budou z heren odstraňovány postupně podle toho, jak budou jejich provozovatelům končit smlouvy.

Podle údajů magistrátu, které má ČTK k dispozici, se počet všech výherních hracích přístrojů sníží o 50 procent. V současné době je možné hazard v Praze provozovat na více než 1320 místech, nová vyhláška jich povoluje necelých 650.

Na zrušení takzvaných videoloterijních terminálů (VLT), které dosud povolovalo ministerstvo, si Praha bude muset počkat tři roky. Tuto lhůtu provozovatelům stanoví nový loterijní zákon, který dává obcím od ledna pravomoc terminály regulovat.

Praha počet herních přístrojů omezuje dlouhodobě. Před několika lety proto schválila vyhlášku, která automaty povoluje. Jejich provozovatelé si ale začali hromadně pořizovat videoloterijní terminály, které povolovalo ministerstvo financí. Počet terminálů se za tři roky zvýšil o téměř 8000, množství klasických automatů přitom pokleslo o 4000.

K návrhu vyhlášky se mohly vyjádřit všechny městské části. Zatímco některé k němu neměly žádné připomínky, další požadují doplnění nových heren, nebo naopak jejich zrušení. Například v Praze 1, 2, 3, 6, 12 a 20 nebude povoleno provozovat automaty na žádném místě. Nejvíc provozoven má zmizet z Prahy 3, a to 106. Praha 4 chce vyřadit z vyhlášky 58 míst, dalších devět navrhuje nově zařadit.

Novou vyhlášku zastupitelstvo schválilo jednomyslně. Někteří zastupitelé ale požadovali, aby byla tvrdší. „Fungujeme v této regulaci příliš měkce. Apeluji na to, abychom ještě přitvrdili. Žádám jasnou a tvrdou politiku magistrátu proti hazardu. Toto, co schvalujeme, je měkká politika,“ řekl například zastupitel a dosluhující šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Oproti původně navrženému materiálu primátor Bohuslav Svoboda (ODS) z vyhlášky vyškrtl také všechny herny a kasina na území Prahy 1. Zdůvodnil to tím, že se radnice první městské části k vyhlášce nijak nevyjádřila. V minulosti ale podle něj Praha 1 rozhodla, že na svém území žádné automaty nechce.

K návrhu se připojil místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD). Městská část se podle něj k návrhu nemohla vyjádřit, protože ještě nezasedalo její zastupitelstvo. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) přitom ve středu novinářům řekl, že radnice chce nejprve herny a kasina zkontrolovat. Zrušit by podle něj chtěla ty, které jsou problematické. Provozovny, do kterých chodí především zahraniční návštěvníci, by ponechal.

Podle tiskového oddělení magistrátu vedení města vyhovělo všem požadavkům městských částí na vypuštění míst, naopak bylo doplněno 15 míst, které radnice požadovaly. Nová místa městské části zdůvodnily tak, že nejsou problematická pro své okolí, nebo že jsou pod dohledem kamer.

Přímo na zastupitelstvu požádal o vypuštění všech heren z vyhlášky také starosta Prahy 12 František Adámek (ČSSD). Rada městské části nejprve chtěla škrtnout pouze pět heren, později ale v souvislosti se změnou zdanění hazardu názor změnila.