Praha věnuje nepotřebné hummery i vznášedlo policistům a hasičům

Vznášedlo městské policie v Praze

Vznášedlo městské policie v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Vedení Prahy zdarma věnuje vznášedlo, automobily Hummer, terénní motocykly a zbraně záchranným složkám. Nadstandartní technika, jejíž nákup se v minulosti stal terčem kritiky, měla sloužit pražské městské policii. Ta ji ale před časem městu vrátila, protože ji nepotřebuje.

„Po rychlé analýze jsme dospěli k závěru, že záchranné složky budou mít pro různou techniku včetně terénních motocyklů nebo vozidel Hummer lepší použití než Praha,“ vysvětlil primátor Tomáš Hudeček. Magistrát podle něj původně zvažoval i aukci. „Ale toto je smysluplnější způsob, jak s předraženým dědictvím naložit,“ dodal Hudeček.

Podle materiálu, o kterém bude v úterý rozhodovat rada města, poputuje jeden hummer a motorka policejnímu prezidiu, další vůz dostanou pražští hasiči, třetí pak spolu s dalším motocyklem středočeská policie. Vznášedlo bude používat záchranný útvar hasičů. Stovku záchranářských nožů získá krajské ředitelství pražské policie, pět pistolí městská policie z Broumova.

Pražská městská policie donedávna vlastnila tři hummery, které nakoupila v roce 2008 a 2009. Nákup už v minulosti kritizovali opoziční zastupitelé, prověřovala jej i policie. Vedení strážníků dřív pořízení speciálních vozidel obhajovalo s tím, že je potřebuje. Nový ředitel Eduard Šuster ale tvrdí, že je nemůže upotřebit.

Z informací, které nedávno strážníci zveřejnili, vyplývá, že tři hummery stály dohromady 3,3 milionu korun, vznášedlo vyšlo na 2,2 milionu a každý z pěti terénních motocyklů 210 tisíc korun.

Strážníci vrátili Praze také 200 záchranářských nožů. Pořizovací cena každého z nich byla 2737 korun. Odevzdá i dvacítku revolverů, každý za 12 tisíc korun, a 189 pistolí s pořizovací cenou 10 500 Kč za kus.