Praha vypsala tendr na opravu Libeňského mostu za dvě miliardy

Libeňský most

Libeňský most Zdroj: Karelj via Wikimedia

Pražský Libeňský most se dočká opravy, Praha vypsala prostřednictvím Technické správy komunikací (TSK) tendr na jeho rekonstrukci. Most je nyní v havarijním stavu a hrozí mu uzavření. Na opravu plánuje město vydat maximálně dvě miliardy, přesná cena vzejde až z výsledku výběrového řízení.

Zrekonstruován bude úsek od křižovatky Dělnické a Jankovcovy ulice v Holešovicích po křižovatku Palmovka v Libni. Kromě konstrukce Libeňského mostu bude město opravovat druhý, kratší, který na něj navazuje směrem k Palmovce. Vyměněny budou inženýrské sítě a opraví se tramvajová trať. Podle dokumentu se most rozšíří z 21 na 26 metrů. Součástí rekonstrukce je stavba takzvaného inundačního mostu, který slouží jako preventivní ochrana před povodní.

Od roku 1928 bez oprav

Podle loňské zprávy TSK je Libeňský most v nejhorším stavu ze všech pražských mostů. Od roku 1928, kdy byl uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce.

Kvůli velmi špatnému stavu byl v roce 2009 zakázán na most vjezd vozům těžším než 7,5 tuny. Navíc tu byla snížena rychlost tramvají na 20 kilometrů za hodinu a přímo na mostě se nesmějí potkat protijedoucí tramvaje.