Praha zařízla výdaje na příští rok, utratí o 2,4 miliardy méně

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: ctk

Hlavní město si pro příští rok utáhne opasek, na investice vydá zřejmě o 2,4 miliardy méně. Za úsporami stojí podle primátora Bohuslava Svobody zejména dramatický pokles daňových příjmů.

Celkem by město mělo hospodařit s částkou asi 43,7 miliardy korun. Na běžné výdaje vyhradilo kolem 35 miliard korun, asi 7,8 miliardy vyčlenilo na investice. Zhruba jedna miliarda korun poputuje na dluhovou službu města.

„Dostupné finanční zdroje zásadně negativně ovlivnily dva vnější faktory – změna rozpočtového určení daní, kvůli které přijde Praha o 650 milionů korun, a dále také ekonomická recese, která se na daňových příjmech města podepíše záporně v rozsahu přes 1,5 miliardy,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Dodal, že radní museli při sestavování rozpočtu vycházet ze základny meziročně nižší o 2,2 miliardy, což představuje zásadní propad o 5,8 procenta. „Stáli jsme proto před rozhodnutím, zdali jít například cestou zdražování jízdného v MHD a zastavení strategických staveb nebo cestou hledání vnitřních rezerv. Rozhodli jsme se pro druhou možnost,“ doplnil.

Ohrožena by tak neměla být podle Svobody výstavba tunelového komplexu Blanka, pro který město vyčlenilo 4,7 miliardy. Rozpočet metropole pro rok 2013 počítá také s prostředky pro výstavbu dopravního terminálu Veleslavín, dokončení protipovodňové ochrany města či ústřední čistírnu na Císařském ostrově.

Naopak město musí pro příští rok odložit dlouho plánovanou opravu Libeňského mostu, výstavbu Radlické radiály, kolektoru v Hlávkově mostu či opravu Clam-Gallasova paláce. Praha také zhruba o pět procent sníží dotace, které míří do městských částí.

„Sestavení rozpočtu opravdu nebylo snadné, ekonomická situace je obtížná a úspory jsme museli hledat na všech frontách,“ poznamenal Svoboda.

:

Rada do návrhu rozpočtu promítla také rozdělení příjmů z hazardu, které předpokládá ve výši 760 milionů. Podíl městských částí ve výši 300 milionů korun by měl být z padesáti procent vázán na oblast sportu a zbylých padesát procent by mělo směřovat na školství, kulturu a sociální a zdravotní oblast.

Největší objem peněz zamíří do dopravy, přibližně 46 procent, dalších 23 procent půjde do školství. Obě oblasti jsou tradičně nejdůležitějšími rozpočtovými položkami v Praze. Návrh rozpočtu schválila rada města v úterý, potvrdit ho musí ještě zastupitelstvo, které bude jednat na konci měsíce.