Prahou prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride

pochod Roma Pride

pochod Roma Pride Zdroj: ctk

Prahou dnes prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride, ve kterém šli s Romy i jejich přátelé z většinové společnosti. (Foto ČTK)
Mezi zhruba stovkou účastníků převažovali mladí lidé, nesli transparenty s nápisy "Nenávist není řešení", "Romská hrdost" či "Zbourejte prasečák na místě romského koncentráku v Letech". Romské děti v průvodu zpívaly a volaly "Romové" a "My jsme hrdí", přihlížející turisté jim na pozdrav mávali.  (Foto ČTK)
Prahou dnes prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride, ve kterém šli s Romy i jejich přátelé z většinové společnosti. Mezi zhruba stovkou účastníků převažovali mladí lidé, nesli transparenty s nápisy "Nenávist není řešení", "Romská hrdost" či "Zbourejte prasečák na místě romského koncentráku v Letech". (Foto ČTK)
Pochod měl upozornit na situaci menšiny, u níž podle organizátorů integrační politika mnohdy selhává, řadů Romů končí v ghettech bez vzdělání a práce a ve většinové společnosti sílí protiromské nálady.  (Foto ČTK)
Pochody hrdosti dnes byly naplánované také ve 14 dalších evropských městech. V Paříži se shromáždilo několik desítek lidí. Organizátor Benjamin Abtan řekl agentuře AP, že účastníci požadují "celoevropský boj proti rasismu a diskriminaci" a oslavují "různorodost romské kultury, která jsou nedílnou součástí evropské kultury".  (Foto ČTK)
8
Fotogalerie
Prahou dnes prošel první pochod romské hrdosti Roma Pride, ve kterém šli s Romy i jejich přátelé z většinové společnosti. Mezi zhruba stovkou účastníků převažovali mladí lidé, nesli transparenty s nápisy "Nenávist není řešení", "Romská hrdost" či "Zbourejte prasečák na místě romského koncentráku v Letech". Romské děti v průvodu zpívaly a volaly "Romové" a "My jsme hrdí", přihlížející turisté jim na pozdrav mávali.

Pochod měl upozornit na situaci menšiny, u níž podle organizátorů integrační politika mnohdy selhává, řadů Romů končí v ghettech bez vzdělání a práce a ve většinové společnosti sílí protiromské nálady.

Miroslav Brož z pořádajícího sdružení Konexe řekl, že spolu s průvodem uchystali na dnešek také panelovou diskusi, kde hlavním tématem je vystěhovávání Romů do lichvářských ubytoven, provozování prasečí farmy na místě bývalého romského koncentračního tábora, segregace romských dětí v takzvaných speciálních školách a sílící „anticikanismus“.

Pochody hrdosti dnes byly naplánované také ve 14 dalších evropských městech. V Paříži se shromáždilo několik desítek lidí. Organizátor Benjamin Abtan řekl agentuře AP, že účastníci požadují „celoevropský boj proti rasismu a diskriminaci“ a oslavují „různorodost romské kultury, která jsou nedílnou součástí evropské kultury“.

Ve Francii policie v posledních měsících často vystěhovává Romy z provizorních táborů u měst. Obyvatelé Marseille nedávno vypálili romský tábor, protože podezírali Romy z vloupání.

Protiromské demonstrace se loni konaly i ve Varnsdorfu, odkud na pochod hrdosti do Prahy přijely romské děti žijící v ubytovnách. Zúčastnila se i skupina Romů z Krupky nad Labem. Na náplavce nedaleko Mánesa romští chlapci rapovali a děvčata rozvlnila černočervené nabírané sukně v živém rytmu romských písní. Taneční a hudební vystoupení secvičily děti v klubech volného času.

„Romové před převratem svoji hrdost měli, ale ztratili ji. My se snažíme jim hrdost vrátit,“ řekl místopředseda Strany rovných příležitostí Čeněk Růžička. Romové podle něj přežili jen proto, že měli svoji hrdost. „Nepamatuji za 65 let svého života horší život Romů, než je teď,“ dodal.

Skupina SOS Přednádraží přednesla výzvu pro vedení města Ostravy a vládu, aby řešily problém s bydlením obyvatel v ostravské lokalitě Přednádraží. „Jsme hluboce kauzou znepokojeni, vyzýváme politickou reprezentaci, aby se urychleně zasadila o řešení - buď uvedením domů do obyvatelného stavu, nebo zajištěním přijatelného bydlení podle mezinárodních standardů,“ řekli za potlesku přihlížejících zástupci skupiny. Výzvu mohou občané podepisovat na www.sosprednadrazi.cz.

Program završila ekumenická bohoslužba v kostele sv. Martina ve zdi, kterou sloužili romští duchovní.

Na průvod dohlížela policie, žádné incidenty nemusela řešit.

V Česku podle odhadů je asi čtvrt milionu Romů, třetina žije v ghettech. Míst, kde dospělí nemají práci, děti chodí do tzv. zvláštních škol, rodiny jsou závislé na dávkách a bydlí v nevhodných podmínkách, bylo před šesti lety podle analýzy asi 300. Od té doby jich podle expertů stovka přibyla.