Prahu postihl masivní výpadek dodávek elektřiny, zastavil metro C i tramvaje

Rozvodna na pražském Chodově. (2. června 2022)

Rozvodna na pražském Chodově. (2. června 2022) Zdroj: Aktu.cz

Prahu postihl masivní výpadek dodávek elektřiny z rozvodny na Chodově. Zasažené jsou mnohé části Prahy včetně centra města. Krátce nejezdilo metro na lince C ani tramvaje na pravém břehu Vltavy. Některé tramvaje ve východní části Prahy stále nejedou. Pražská energetika už dodávky obnovila.

Výpadek proudu způsobila technikcá závade v rozvodně na Chodově, uvedl správce rozvodné sítě ČEPS. Bez proudu byly centrální části Prahy, Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4.

Přerušení dodávek elektřiny také zastavilo na několik minut dopravu ve Zlíchovském tunelu a v tunelu Mrázovka. Tunely se při výpadku proudu uzavírají automaticky. V části Prahy také nefungovaly semafory. 

Provoz na železniči výpadek nezastavil. Zpoždění v desítkách minut nabírají pouze vlaky mezi Braníkem a Vraným nad Vltavou, kde nefunguje zabezpečovací zařízení. Problémy byly také s fungováním informačních systémů ve stanicích, ty už jsou ale zprovozněny.

ČEPS později uvedl, že rozvodnu na Chodově odstavila bezpečností automatika. „Tato automatika chrání zařízení při poklesu nebo ztrátě izolačního plynu, čímž předchází vzniku poruchy na elektrickém zařízení. Konkrétní technické příčiny se nyní zjišťují," sdělil Lukáš Hrabal z tiskového oddělení ČEPS.