Právníci ze Šachta & partners žalují Karla Randáka

Zleva předseda správní rady Karel Janeček a členové rady Jan Kraus a Karel Randák vystoupili 15. února v Praze na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci.

Zleva předseda správní rady Karel Janeček a členové rady Jan Kraus a Karel Randák vystoupili 15. února v Praze na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci. Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Advokátní kancelář Šachta & partners podala trestní oznámení na Karla Janečka a Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci. Zároveň podala na fond žalobu a usiluje o zrušení fondu.

Podle právníků fond v minulých týdnech zveřejnil nepodložená obvinění, která poškozují pověst advokátní kanceláře a jejích klientů. Fond upozornil na několik zakázek, na kterých se kancelář podílela a z kterých prý mohly být vyváděny veřejné prostředky.

Advokátní kancelář podezřívá Randáka, Janečka i protikorupční fond ze spáchání trestných činů poškození cizích práv, porušení tajemství listin a jiných dokumentů uchovávaných v soukromí, pomluva a křivé obvinění. Podle právníků uvedl fond na svých tiskových konferencích a internetových stránkách nepravdivá tvrzení a vyvozuje z nich zavádějící závěry. Fond prý také vycházel z kopií smluv a jiných dokumentů, které jsou podvrženými falzifikáty, a dále z materiálů, které z kauzami nesouvisely.

Právníci chtějí v následujících dnech dát podnět k rejstříkovému soudu na zahájení řízení o zrušení fondu. Podle právníků totiž fond jedná z rozporu s účelem, pro který byl založen.

Nadační fond v polovině února upozornil na zakázku na bezpečnostní systém v pražském metru, z které podle fondu mohly odtéct desítky milionů korun firmám, v kterých figurovali lidé z advokátní kanceláře Šachta & partners. Právníci jakákoliv obvinění odmítli.