Pravomocně odsouzení poslanci mají přijít o plat

Poslanec Roman Pekárek nastoupil 18. února v Hradci Králové do vězení. Pražský vrchní soud ho poslal za mříže na pět let za korupci. Pekárek, který v Poslanecké sněmovně nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS, s trestem nesouhlasí.

Poslanec Roman Pekárek nastoupil 18. února v Hradci Králové do vězení. Pražský vrchní soud ho poslal za mříže na pět let za korupci. Pekárek, který v Poslanecké sněmovně nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS, s trestem nesouhlasí. Zdroj: ctk

Za neomluvenou absenci ve Sněmovně poslanci finančně postiženi nebudou. Naopak změnit by se měla situace u pravomocně odsouzených zákonodárců. Ti by měli o svůj poslanecký plat přijít.

Sněmovna schválila návrh poslanců ODS, který by měl zamezit situaci, kdy pravomocně odsouzený poslanec Roman Pekárek pobírá nadále plat. Podle něj také dostala předloha neformální název „Lex Pekárek“.

Věznění zákonodárci tak zřejmě přijdou o nárok na plat a náhrady za náklady spojené s jejich funkcí člena Parlamentu a možnost kanceláře ve svém regionu. Změnu přináší novela zákona o platech ústavních činitelů, kterou dnes Sněmovna schválila a poputuje k projednání do Senátu.

Novela by se vztahovala i na případy, pokud by členové parlamentu byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného. Normu podpořilo 119 ze 134 přítomných poslanců, přičemž nikdo nebyl proti a zbývající - část sociálních demokratů v čele s předsedou jejich klubu Jeronýmem Tejcem a Tomáš Úlehla z ODS - se hlasování zdrželi. Neúspěšný byl proti tomu pozměňovací návrh Kateřiny Klasnové (VV), která chtěla prosadit sankce pro absentující poslance. Na to už sice zákon pamatuje, paragraf však nikdy nebyl v praxi použit. Podle Marka Bendy byl ovšem Klasnové návrh typickým přílepkem.

Omluva je lepší než trest

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) trestání poslanců za absence odmítá. „Chod dolní komory to nezlepší, neboť to nezabrání absencím poslancům „z pracovních důvodů“, tedy například kvůli jejich angažmá v regionálních zastupitelstvech. To si prostě musíme vybrat, kde chceme pracovat a co můžeme dělat. Nejsnadnější je se řádně omluvit a potom tady pro veřejnost vytvářet iluzi o tom, že zabráníme všemožným nešvarům, které souvisejí s docházkou,“ uvedla Němcová ke Klasnové, která je také zastupitelkou Prahy 1.

Kromě Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve Sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, zatím žádný český zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl. Bývalý sociální demokrat David Rath je kvůli podezření z korupce ve vazbě, na soud čeká. I když je ve vazbě, na náhradách za loňský rok získal přes jeden milion korun. Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).