Pražská ČSSD nebude chtít po Březinovi, aby se vzdal mandátu

Karel Březina

Karel Březina Zdroj: E15

Pražská ČSSD nebude chtít po zastupiteli Karlu Březinovi, aby se vzdal svého mandátu. Březinu pravomocně uznal ve středu soud vinným z podvodu v pražském dopravním podniku (DPP). Ten s rozsudkem nesouhlasí a chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Březina byl kandidátem na radního pro dopravu, právě kvůli rozsudku v radě zřejmě neusedne.

„Já bych s jakoukoliv výzvou k odstoupení počkal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, případ ještě není u konce,“ řekl lídr ČSSD v Praze Miloslav Ludvík. O koalici v Praze vyjednává ANO, ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN). V zastupitelstvu by měla nejtěsnější většinu jednoho hlasu, její existence by tak stála na hlasu politika pravomocně odsouzeného za úmyslný trestný čin. Podle Ludvíka ale mohou socialisté rozhodovat pouze o nominaci Březiny do rady či vyjednávacího týmu ČSSD.

„V případě rady jde o nominaci politickou, mandát zastupitele ale dostal od voličů a ze zákona o něj nemůže být připraven,“ řekl s tím, že navíc o Březinově kauze se vědělo již dlouho před volbami. Březina ve středu uvedl, že přestože se cítí nevinný, na nominaci do rady hlavního města netrvá.

Ludvík: Já bych s jakoukoliv výzvou k odstoupení počkal na rozhodnutí Nejvyššího soudu, případ ještě není u konce

„Případ není u konce a je dost problematický, není to nic jasného, jako že ten a ten něco ukradl na ulici,“ řekl Ludvík. Podle soudu Březina spáchal podvod v pražském dopravním podniku, kde jako předseda dozorčí rady neoprávněně pobíral odměny v celkové výši 290 tisíc korun. „Vina tam je jasná. (…) Myslíme si, že takhle se člověk veřejně činný chovat nemá,“ zdůvodnila ve středu rozhodnutí soudu předsedkyně odvolacího senátu Eva Burianová.

Podle Ludvíka ale nebude poškozen ani mediální obraz nově vznikající koalice. „Pokud se nepletu, v zastupitelstvu jsou další členové, kteří jsou obžalováni,“ narážel Ludvík na dosluhující a bývalé radní z řad TOP 09 a ODS vyšetřované kvůli kauze opencard. V jejich kauze dosud žádný pravomocný ani nepravomocný rozsudek soudu nepadl.

Náhrada za Březinu je už prý jasná

Podle Ludvíka již mají sociální demokraté vybráno, kdo vystřídá Březinu jako kandidát na radního. „Ano máme jméno vybráno a samozřejmě vám je neřeknu. Nejdříve je uslyší zástupci stran, s kterými jednáme,“ řekl. Podle středečních vyjádření kandidátky na primátorku Adriany Krnáčové (ANO) a šéfa pražské KDU-ČSL a vyjednavače Trojkoalice Jana Wolfa budou Březinův případ řešit vyjednávací týmy na pátečním jednání.

Podle pravomocného rozsudku pobíral Březina od března 2007 do srpna 2011 v DPP neoprávněně plat, protože funkci předsedy dozorčí rady vykonávat nesměl. Působil totiž také v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.