Pražské arcibiskupství podalo stovky žádostí o majetek. Nedostalo zatím nic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Pražské arcibiskupství spolu s farnostmi pražské arcidiecéze a metropolitní kapitulou požádalo v rámci církevních restitucí o 624 nemovitostí a 33 movitých věcí. Lesy ČR vyzvalo arcibiskupství k vrácení 4270 parcel, Vojenské lesy řádově o 400 parcel. U řady výzev už uplynula půlroční lhůta, do níž by mělo být o vydání majetku rozhodnuto.

„Dosud nebyl vydán žádný majetek. Byly podepsány pouze dvě dohody na dva pozemky. I ty jsou již ale staršího data,“ uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík sdělil, že od arcibiskupství společnost obdržela 14 výzev, polovinu z nich v květnu a červnu 2013. „Výzvy jsou v současné době v závěrečném stádiu přípravy na uzavření dohod na vydání majetku. Protože jsme však neobdrželi ještě všechny doklady a listiny vyžádané v archivech, nedošlo k definitivnímu podpisu dohod,“ uvedl.

Další výzvy došly ve druhém pololetí loňského roku a úřad podle Boublíka prověřuje příslušné dokumenty. Doplnil, že Lesy ČR postupují podle zákona, ale dokud nejsou prověřeny všechny dostupné doklady a listiny, nelze dohodu o vydání majetku uzavřít.

Spor o Hrad

Pravděpodobně k nejvýznamnějším položkám, o něž pražské arcibiskupství, respektive metropolitní kapitula žádá, je několik nemovitostí v areálu Pražského hradu. Prezidentská kancelář původně nároky církve odmítla s odvoláním na bezpečnost hlavy státu. Církev nároky uznává, potřebuje ale prý některé budovy například pro správu katedrály. Následně se začalo mluvit o směně některých budov.

Pražský hrad, prezidentPražský hrad, prezident | archivCírkev má zájem i o nemovitosti na Pražském hradě (foto E15)

Jednání by měla údajně dospět k tomu, že církev bude dva objekty, Nové proboštství a Jiřský klášter, vlastnit, v nájmu by měla mít Staré proboštství a Mladotův dům. Jednání, která vedou týmy pod vedením prezidenta Miloše Zemana a kardinála Dominika Duky, dosud ale neskončila. Výsledkem má být dohoda, kterou by měla stvrdit nová vláda.

Pražské arcibiskupství podávalo výzvy na úřady průběžně celý rok. Podle Pištory jsou na několika pracovištích státních orgánů výzvy ve stavu návrhů dohod.

„Pokud by úřad vydání protahoval, bude se postupovat podle zákona a bude na Státní pozemkový úřad podán návrh na zahájení správního řízení,“ doplnil. Kardinál Duka v prosinci uvedl, že případné zdržování navracení církevního majetku v konečném důsledku poškozuje společnost. Církevní instituce totiž zatím nemohou s majetkem hospodařit, a nemohou tak odvádět daně do státní pokladny.