Pražské Jižní Město má novou vládu se dvěma přeběhlíky

Jižní město

Jižní město Zdroj: ČTK

Jižní město
Polepy laviček na Jižním Městě
Nerovné scenérie - Unequal Scenes.
Nerovné scenérie - Unequal Scenes.
Nerovné scenérie - Unequal Scenes.
16
Fotogalerie

Na  pražském Jižním Městě vznikla nová koalice, kterou tvoří zástupci ANO, TOP 09, KSČM, ODS, JM-ND, ČSSD a dva zastupitelé, kteří byli původně zvoleni za HPP11.

Krize v původní koalici HPP11, TOP 09 a ANO začala před necelým rokem. V 45členném zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů. Rozpadla se poté, co byl v březnu odvolán z funkce místostarosta Ladislav Kos (HPP11). Na dalším zasedání pak byla odvolána Zdeňková. Oba byli odvoláni hlasy opozice i koalice. Radnici následně vládla neúplná rada a nebyla uzavřena žádná koalice. Starostu Jiřího Štylera (HPP11) odvolali zastupitelé letos v listopadu.

Vedení Prahy 11 má od čtvrtka nového radního. Stal se jím zastupitel Jan Frey, který byl do zastupitelstva zvolen za Hnutí pro Prahu 11. Do funkce jej na svém jednání ve čtvrtek večer jmenovali zastupitelé městské části. Uvedl místostarosta Jakub Lepš (TOP 09) a opoziční zastupitelka a bývalá radní Šárka Zdeňková (HPP11). Zastupitelé také rozhodli o tom, že dosavadní neuvolněný radní Stanislav Urbánek (TOP 09) bude radním na plný úvazek. Po volbách v roce 2014 vládla v Praze 11 koalice HPP11, TOP 09 a ANO, která se ale letos rozpadla.

"Oznámil jsem, že na jednání rady bude navržen pan Frey do oblasti investic a pan Urbánek bude mít na starosti územní rozvoj," uvedl Lepš. Městská část tak má nyní sedmičlennou radu.

Zástupci HPP11 označili Freye společně s dosavadním radním Petrem Lukešem zvoleným také za HPP11 za přeběhlíky.