Pražští zastupitelé za ODS schválili vypovězení koaliční smlouvy

Magistrát hlavního města Prahy

Magistrát hlavního města Prahy Zdroj: Sedmicka

Zastupitelé za ODS schválili vypovězení koaliční smlouvy se sociální demokracií na pražském magistrátu. Novinářům to dnes pozdě večer po jednání zastupitelského klubu řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný. Hlasování bylo jednomyslné. Koaliční smlouva skončí 23. prosince. Ukončit koaliční spolupráci navrhlo vedení pražské ODS v pondělí večer. Zdůvodnilo to spory o rozpočet a zadlužení města.

Šťastný řekl, že okamžitě po schválení telefonicky informoval šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského. Osobně rozhodnutí sociálním demokratům předá ve středu v 15:00 v kanceláři primátora. TOP 09, se kterou chce ODS zahájit koaliční jednání, osloví Šťastný ještě dnes večer nebo ve středu ráno. Samotná jednání začnou v následujících dnech. Občanští demokraté podle něj budou požadovat křeslo primátora.

Zastupitelé ODS dnes jednali tři hodiny. Pražský primátor Bohuslav Svoboda řekl, že jednání prodloužila debata o sporných koaličních bodech, dalším vývoji města a také o programu zastupitelstva. „Vlastní hlasování potom bylo bezproblémové,“ řekl primátor.

TOP 09, ODS a ČSSD již oznámily, s kým chtějí o novém uspořádání na magistrátu vyjednávat. ODS se bude snažit o uzavření koalice s TOP 09. „V tuto chvíli vylučuji koaliční jednání s ČSSD,“ uvedl Šťastný. Sociální demokraté a TOP 09 chtějí jednání vést s oběma možnými partnery. V případě koalice ČSSD a TOP 09 by TOP 09 jako loňský vítěz voleb získala křeslo primátora, řekl dnes Hulinský.

Koalice vznikla po loňských podzimních volbách, v nichž zvítězila TOP 09. Na spolupráci se tehdy k nelibosti mnoha Pražanů dohodli občanští a sociální demokraté.