Předdůchody mají být pro všechny

důchodce

důchodce

Tripartita dnes schválila zavedení takzvaných předdůchodů, tedy možnosti odejít do penze za výhodnějších podmínek než v současnosti. Má platit pro všechny profese bez výjimky. Zaměstnavatelé přitom prosazovali, aby byly předdůchody omezeny na nebezpečná a namáhavá povolání. Uvedly to zdroje z jednání tripartity.

Právě zaměstnavatelé budou lidem na předdůchody přispívat. Kolik to bude, bude záležitostí vyjednávání v kolektivních smlouvách. „Výše příspěvků má být diferencovaná,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní, ovšem s penzí vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude. Předdůchody totiž budou vypláceny z toho, co budou mít lidé shromážděno v doplňkovém penzijním spoření, tedy v transformovaném současném penzijním připojištění.

O předdůchod bude možné požádat až pět let před dovršením důchodového věku, ale pouze za předpokladu, že bude mít člověk naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude 30 procent průměrné měsíční mzdy. Zdravotní pojištění bude za jeho příjemce platit stát. Doba strávená v předdůchodu se nebude započítávat do rozhodného období, z něhož se berou v potaz výdělky pro výpočet starobní penze. To znamená, že lidé nebudou muset platit sociální pojištění, ale nebude se jim krátit nárok na výši důchodu.

Mají přispívat zaměstnavatelé

Daňové úlevy se v souvislosti se zavedením předdůchodů lidem zvýší ze 24 tisíc na 30 tisíc korun ročně. Na předdůchod by měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění. Kolik to bude, bude záležitostí vyjednávání v kolektivních smlouvách. Podle dohody zaměstnavatelů s odbory má být výše příspěvku diferencovaná. Podle prohlášení Svazu průmyslu a dopravy má být v kolektivní smlouvě nebo ve vnitřním předpisu zaměstnavatele umožněno poskytovat vyšší příspěvek lidem z namáhavých nebo rizikových profesí.

Na předdůchody budou ovšem lidé moci využít i to, co si naspořili sami, bez příspěvku zaměstnavatelé. To by mohli využít například nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. Půjde to i naopak. Pokud člověk předdůchod nevyužije, může naspořené prostředky čerpat během normální penze, řekl Drábek.

Podle nedávno schváleného zákona by se měl postupně prodlužovat věk pro odchod do důchodu. Letošní čtyřicátníci by podle novely měli odcházet do penze v 66 letech, lidé narození v roce 1977 až v 67 letech, což je dosavadní horní hranice. Novela ale počítá s tím, že mladší ročníky by odcházely do důchodu ještě později, letošní desetiletí například v 71 letech, děti narozené v příštím roce pak až v 73 letech. Důchodový věk se totiž bude podle novely oddalovat každému ročníku o dva měsíce.