Preference voličů: dál vede ČSSD, ODS si polepšila

ČSSD

ČSSD Zdroj: ctk

Sociální demokracie po nedávných krajských a senátních volbách posílila své postavení a zvítězila by i v případných volbách do sněmovny. V době kolem svého kongresu si v preferencích polepšila i druhá ODS. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM, podle níž obě strany dosáhly svých nejlepších výsledků za poslední rok. Znovu pak naopak klesly preference TOP 09.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD měla ve Sněmovně 87 křesel, občanští demokraté 46 a komunisté 39. TOP 09 by získala 18 mandátů a lidovci deset. V porovnání s říjnovým průzkumem, podle kterého by se ale do Sněmovny dostaly jen čtyři strany, si ČSSD polepšila o devět mandátů. Naopak pět křesel by ztratila ODS, dvě KSČM a dvanáct TOP 09.

„TOP 09 vykazuje mírně klesající trend a zdá se, že oslabuje i intenzita její podpory mezi pravděpodobnými voliči,“ uvedli autoři průzkumu a doplnili, že naproti tomu podpora komunistů je v poslední době stabilní.

Předpoklad zisku mandátů u jednotlivých politických stranPředpoklad zisku mandátů u jednotlivých politických stranPředpoklad zisku mandátů u jednotlivých politických stran | STEM

Podle stranických preferencí by ČSSD nyní podpořilo 27,4 procenta lidí, o měsíc dříve to bylo 25,4 procenta lidí. Podpora ODS stoupla o osm desetin bodu na 15 procent a KSČM o desetinu na 13,4 procenta. Naopak podpora TOP 09 se propadla o 2,2 procentního bodu na sedm procent. Lidovci získali 4,9 procenta preferencí, o 1,3 procentního bodu více než v říjnu.

Vývoj stranických preferencí STEM za poslední rokVývoj stranických preferencí STEM za poslední rokVývoj stranických preferencí STEM za poslední rok | STEM

Stranické preference navíc ukazují rozložení politických sympatií mezi všemi dotázanými, tedy i těmi, kteří nejsou rozhodnuti nebo nejsou ochotni žádnou stranu vůbec jmenovat. Podíly jsou tedy nižší, než by byl vlastní volební výsledek.

STEM provedl průzkum v době od 27. října do 5. listopadu mezi tisícovkou lidí. Jedenapadesát procent dotázaných přitom uvedlo, že by se nyní voleb zúčastnilo. Nerozhodnuto je 28 procent občanů.