PŘEHLED: Jak chtějí kandidáti na prezidenta nakopnout ekonomiku?

Pražský hrad

Pražský hrad Zdroj: profimedia.cz

Snahu bojovat se zadlužením státu, korupcí a klientelismem zmiňují často ve svých volebních programech prezidentští kandidáti. Ačkoli hlava státu, kterou je nyní ekonom Václav Klaus, nemá na hospodářskou politiku přímý vliv, snad kromě jmenování členů bankovní rady České národní banky (ČNB), uchazeči o Pražský hrad ekonomické otázky ve své nabídce neopomíjejí. Věnují se jim ale s různou mírou konkrétnosti a úrovně zpracování.

Jasně proti politice současné vlády se ve svém prezidentském volebním programu vymezil kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který výslovně prosazuje „okamžité zrušení“ vládních reforem. Ostatních osm uchazečů o prezidentskou funkci se tak jednoznačně proti vládě nevyslovilo, i když například Miloš Zeman či Jana Bobošíková nynější kabinet kritizují.

Bobošíková i Zeman by v případě svého zvolení, stejně jako ostatní straničtí kandidáti, zřejmě prosazovali program své politické strany, tedy Suverenity a Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ).

Kandidát vládní ODS Přemysl Sobotka tak v poměrně stručném textu „Co prosazuji“ na svém webu zmiňuje, že odmítá další zadlužování vlády a „nepromyšlené škrty“.

Zeman i Fischer jsou pro jadernou energetiku

Favorit volby Zeman stejně jako jeho nejvážnější soupeř, expremiér Jan Fischer, zdůrazňují využívání jaderné energetiky. Podle Fischera by jádro mělo mít „optimální podíl v energetickém mixu“, Zeman zmiňuje, že dostavba Temelína sníží českou závislost na dovozu energetických surovin. Ještě dále jde v tomto směru Bobošíková, která si do programu napsala rozvoj jaderné energetiky, „včetně obnovení těžby uranu“.

Korupci část prezidentských kandidátů vnímá jako součást ekonomické problematiky, spolu se snahou zefektivnit a zeštíhlet státní správu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v této souvislosti zmiňuje, že by jako prezident využil pravomoc úkolovat všechny služby, aby přispěl k odhalení korupčních praktik i na té nejvyšší úrovni. Také Zuzana Roithová, nominovaná KDU-ČSL, zmínila, že by při potírání korupce nepřehlížela podněty od Bezpečnostní informační služby (BIS).

Většina kandidátů zmiňuje nutnost snižovat zadlužení země, například Dienstbier prosazuje deficit okolo tří procent hrubého domácího produktu. Zeman a jeho SPOZ zdůrazňují, že v dobách růstu je nutné na vyrovnaném rozpočtu trvat, v recesi by ale stát měl přispět ke zmírnění propadu ekonomiky například výdaji do veřejných investic.

Přijetí eura není na pořadu dne, míní většina kandidátů

Schwarzenberg, Fischer, kandidát ODS Přemysl Sobotka či Zeman také v programu zmiňují podporu českých exportérů především na trzích jako je Čína či Rusko, Dienstbier přímo navrhuje k podpoře exportu založit státní exportní společnost.

Naopak otázka přijetí eura není podle hudebníka Vladimíra Franze aktuálním tématem. Sobotka z ODS zdůrazňuje, že stabilní a pevnou korunu nevymění „za euro ani rubl“. Expremiér Fischer v programu vysvětluje, že euro není na pořadu dne ani kvůli pochybnostem, které vzbuzuje eurozóna. Přijmout by jej Česko mělo až ve chvíli, kdy to pro ni bude výhodné.

Od ostatních kandidátů se svým ekonomickým programem poněkud odlišuje herečka Táňa Fischerová. Zdůrazňuje například vznik samosprávných fondů na podporu kultury i podnikání, podporu malých a středních podniků, ale také rozvoj „sluneční energetiky“.

Některé body týkající se hospodářství z volebních programů kandidátů:

Zuzana Roithová (KDU-ČSL)

  1. Usilovala by o potírání korupce, nepřehlížela by žádné podněty včetně těch od BIS a nevládních organizací.
  2. Prezident podle ní může napomoci usilování o nové trhy.
  3. Míní, že je potřeba snižovat deficit veřejných financí, což nelze jen plošnými škrty, ale také investicemi do růstu.
  4. Změnila by, že neustálé změny právního prostředí a kolísání české měny odrazují investory a přispívají ke zpomalení růstu.
  5. Chce podporovat centra excelence a otevřenost vysokých škol vůči světové konkurenci.

Jan Fischer

  1. Veřejná správa musí zeštíhlet. Bude prosazovat, aby politici odpolitizovali veřejnou správu a zajistili kvalitní a efektivní fungování úřadů.
  2. Euro podle něj není na pořadu dne, i kvůli pochybnostem, které eurozóna vzbuzuje. Přijato má být, až to bude pro ČR výhodné.
  3. Je pro optimální podíl jaderné energetiky v energetickém mixu. Důraz klade na jednotný postoj EU v otázce energetické bezpečnosti.
  4. Vyslovuje se pro podporu konkurenceschopnosti a inovací.
  5. Zdůrazňuje ekonomickou diplomacii, propagaci českých firem mimo EU, zejména v zemích jako je Rusko, Indie, Čína.

Jana Bobošíková (Suverenita)

  1. Je pro důsledný boj proti korupci, profesionalizaci, redukci a efektivitu státní správy, snížení byrokracie.
  2. Chce podporovat vzdělání a vědu s důrazem na kvalitu a náročnost, na nejmodernější technologie.
  3. Je pro rozvoj jaderné energetiky včetně obnovení těžby uranu.
  4. Prosazuje vytvoření české banky na podporu rozvoje energetické a dopravní infrastruktury.
  5. Podporuje výstavbu kvalitních železnic, silnic a vodních cest.

Táňa Fischerová

  1. Chce zachovat daňovou progresi při nižším zdanění práce a vyšším zdanění spotřeby, je pro postupné snižování přímých daní s tím, jak budou do cen započítávány skutečné náklady.
  2. Navrhuje vznik samosprávných fondů na podporu kultury, podnikání, občanských iniciativ, vzdělávání, naplňované ze zisku prosperujících podnikatelů, družstev i jednotlivců.
  3. Podporuje malé a střední podniky, které přinášejí pracovní nabídku v místě a podporují místní aktivity.
  4. Prosazuje rozvoj sluneční energetiky ve všech formách a decentralizaci energetických zdrojů.

Přemysl Sobotka (ODS)

  1. Slibuje, že stabilní a pevnou korunu nevymění za euro ani rubl, občané podle něj nemají splácet dluhy nezodpovědných států.
  2. Je proti dalšímu zadlužování, ale také proti nepromyšleným škrtům.
  3. Odmítá korupci a podvádění, Česko podle něj nepotřebuje „protektora“.
  4. Za svou povinnost pokládá podporu českých firem doma i v zahraničí.

Miloš Zeman (SPOZ)

  1. Míní, že vymýcení korupce pomůže přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, včetně možnosti zabavení nelegálně nabytého majetku.
  2. Je pro zvyšování korporátních i osobních daní, podporuje progresivní zdanění. Není proti zvýšení DPH u luxusních výrobků, ale u základních potravin a léků by měla být snížena.
  3. V dobách ekonomického růstu chce trvat na vyrovnaném či přebytkovém hospodaření. V recesi pokládá za nutné, aby stát přispěl ke zmírnění propadu poptávky posílením výdajů do veřejných investic.
  4. Páteří energetiky podle něj zůstanou klasické zdroje, tedy jádro spolu se zdroji na bázi fosilních paliv, doplňované ekonomicky udržitelným rozvojem obnovitelných zdrojů. Dostavba Temelína sníží závislost na dovozu energetických surovin.
  5. Je pro to, aby se ČR co nejvíce snažila proniknout na nové trhy, a to i za pomoci zahraniční politiky státu.

Vladimír Franz

  1. Je pro něj nepřijatelná korupce, proto musí být policie a státní zastupitelství sebevědomé a soudy nezávislé.
  2. Míní, že vláda a ministerstvo financí musí umět veřejnosti vysvětlit a obhájit nezbytná opatření, která by měla vést ke snižování zadluženosti státu.
  3. Zavedení eura pro něj není aktuálním tématem.

Jiří Dienstbier (ČSSD)

  1. Prosazuje efektivní veřejné služby.
  2. Je pro zásadové rozkrývání klientelistických struktur a korupce, její exekutivní i legislativní potírání. Chce bojovat proti daňovým únikům, praní špinavých peněz.
  3. Žádá okamžité zastavení reforem nynější vládní koalice.
  4. Plánuje stabilizovat schodek okolo tří procent HDP. Je pro podporu vědy a vývoje.
  5. Prosazuje založení státní exportní společnosti k podpoře vývozu.
  6. Chce zavést pořádek ve veřejných rozpočtech, daňovém systému a odstranit privilegia pro zájmové skupiny.
  7. Nabídl podporu nájemného bydlení výstavbou 50.000 bytů se sníženým nájemným.

Karel Schwarzenberg (TOP 09)

  1. Při potírání korupce chce využít pravomoci prezidenta úkolovat všechny služby, aby přispěl k odhalení korupčních praktik i na té nejvyšší úrovni.
  2. Prosazuje aktivní podporu podniků pronikajících do zahraničí.
  3. Zasazoval by se o posílení českého vlivu a postavení v EU jak na politické tak na hospodářské úrovni.