Překvapení se nekonalo. Senát schválil elektronickou evidence tržeb

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval v Senátu elektronickou evidenci tržeb.

Ministr financí Andrej Babiš obhajoval v Senátu elektronickou evidenci tržeb. Zdroj: ctk

Senát dnes podle očekávání schválil zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun do státní pokladny ročně. Podle pravicové opozice, která chce normu napadnout u Ústavního soudu, návrh zlikviduje řadu drobných živnostníků. Zákon nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který již dříve EET podpořil.

Horní komora schválila také soubor doprovodných novel, podle nichž stravovací služby kromě podávání alkoholu budou nově spadat do 15procentní sazby daně z přidané hodnoty. Nyní jsou v sazbě 21 procent.

Senátoři o EET rozhodli hlasy 43 ze 72 přítomných senátorů, přičemž pro přijetí byli především senátoři ČSSD, ANO a zástupci SPO a komunistů. Z lidoveckého klubu normu podpořili jen čtyři z deseti hlasujících členů. Senátoři zákon schválili po zhruba čtyřhodinové debatě, v níž zopakovali argumenty pro a proti elektronické evidenci tržeb.

Kritici zejména z řad ODS chtěli v zákoně alespoň zmírnit sankce za porušení zákona či zpřísnit režim finančním úřadům. Zástupci koalice ale úpravy odmítli z obav, že by se v případě vrácení zákona Sněmovně opakovaly opoziční obstrukce.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že na zvýšeném výběru daní vydělají obce a kraje. Podle ministra bude více peněz na důchody, na školství, zdravotnictví, vědu a výzkum, obranu a vnitřní bezpečnost.

Jako první se do evidence zapojí hotely a restaurace, a to možná už od letošního listopadu. Do půldruhého roku poté mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, ti se pod zákon dostanou až poté. Podnikatelé budou muset nejpozději při zaplacení zboží nebo služby poslat finanční správě údaje o tržbě a vystaví zákazníkovi účtenku.

Kupující si bude moci na internetu ověřit, zda prodejce skutečně údaje poslal daňové správě. Ministerstvo financí bude moci pořádat účtenkovou loterii o věcné nebo peněžní ceny, které se budou moci lidé zúčastnit na základě zaslání účtenky nebo údaje povinně uváděného na účtence.

Podnikatelé budou moci využít jednorázovou slevu až 5000 korun na náklady spojené se zavedením evidence tržeb. Její výše se bude odvíjet od daňového základu z podnikání.

Cestu k evidenci tržeb otevřela už koaliční smlouva
13. prosince 2013 - ČSSD, ANO a KDU-ČSL představily koaliční smlouvu, která hovořila o „efektivní kontrole vykazovaných tržeb z maloobchodního prodeje zboží a služeb“. Smlouvu v dalších týdnech schválily nejvyšší orgány všech tří partnerů, podepsána v byla 6. ledna 2014.

12. února 2014 - Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila programové prohlášení, ve kterém nechybělo ani ustanovení o efektivní kontrole maloobchodního prodeje. Vláda získala důvěru Sněmovny 18. února.

15. prosince 2014 - Vláda schválila plán legislativních prací na následující rok, ve kterém nechyběl ani zákon elektronické evidenci tržeb. Plán počítal s tím, že EET začne fungovat od roku 2016.

6. května 2015 - Vládní strany se na jednání koaliční rady shodly na obecné podobě elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by systém měl začít fungovat spíše v únoru než v lednu 2016.

3. června 2015 - Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, následující den jej předložila poslancům. Opozice, zejména ODS a TOP 09, jež se zaváděním EET nesouhlasí, již předem avizovala obstrukce.

16. června 2015 - Na konferenci o EET vystoupil chorvatský ministr financí Boris Lalovac a představil dopady tamní úpravy. Chorvatskem, kde elektronická evidence tržeb funguje od roku 2013, se ministr Babiš při přípravě českého zákona do značné míry inspiroval.

10. července 2015 - Poslanci propustili zákon o elektronické evidenci tržeb (a doprovodnou normu o změnách dalších zákonů) do druhého čtení, jež skončilo 7. října. Kvůli zdržení ve Sněmovně padl původně uvažovaný termín o zavedení EET do praxe.

11. prosince 2015 - Na druhý pokus začalo schvalování zákona o EET ve třetím čtení, jednání poslanců ale provázely obstrukce ze strany opozice. Až 29. ledna 2016 koalice prosadila, že se závěrečné hlasování uskuteční ve středu 10. února. Opoziční ODS to označila za znásilnění parlamentní demokracie.

10. února 2016 - Sněmovna ukončila rozpravu a schválila oba zákony zavádějící EET. Pravice to označila za nedemokratický postup a za znásilnění jednacího řádu, v souvislosti s postupem koalice se chtěla obrátit na Ústavní soud.

16. března 2016 - Senát schválil zavedení EET. Normu dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, který ji již dříve podpořil.
Další vývoj:

- Přesný termín, kdy začne zákon o elektronické evidenci tržeb platit a kdy podle něj budou muset první podnikatele vydávat účtenky, zatím není znám. Obvykle se ale hovoří o tom, že jeho ustanovení vstoupí v účinnost koncem roku.

- Jako první by měly začít EET používat ubytovací a stravovací služby (zhruba 60 tisíc podnikatelů), pravděpodobně od listopadu či prosince 2016. O čtvrtletí později (na jaře 2017) by měly tržby evidovat i firmy z oboru velkoobchodu a maloobchodu (dalších zhruba 250 tisíc podnikatelů).

- Ve třetí fázi, od 16. měsíce po spuštění (na jaře 2018), se do EET mají zapojit podnikatelé provozující ostatní činnosti (svobodná povolání, doprava, zemědělství) a od 18. měsíce (tedy v létě 2018) jako poslední vybraná řemesla a výrobní činnosti.

Petr Holec: Proč nikdo nebrečí kvůli EET a brečí jen ODS s TOP 09