Premiér: Novelu o střetu zájmů by Sněmovna mohla schválit do léta

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Novelu o střetu zájmů, která by mohla omezit podnikání členů vlády, by Sněmovna mohla podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválit do léta. Předseda vlády to dnes uvedl v rámci interpelací. Reagoval tak na obavy poslance TOP 09 Martina Plíška, že nebude vůle schválit novelu do konce nynějšího funkčního období dolní komory.

„Myslím, že vůbec nic nebrání tomu, aby ten zákon byl doprojednán do léta,“ uvedl premiér. Řekl však také, že koalice bude ještě před hlasováním o novele hledat nějakou formu koaliční shody kvůli omezení, které odmítá ANO. Podle Sobotky se také může stát, že budou přednostně schváleny jiné normy, „které bude vláda pokládat za prioritní a za důležité“.

Zamýšlené omezení vadí hnutí ANO, podle něhož je namířeno proti jeho předsedovi, vicepremiérovi a majiteli Agrofertu Andreji Babišovi. Vedení hnutí jej označilo v březnu dokonce za porušení koaliční smlouvy. Koalice i proto zatím k dohodě o návrhu nedospěla, i když by jeho zastánci chtěli omezení zavést až pro členy příští vlády.

Zákaz souběhu politické funkce a ovládání firmy

Omezení navrhl do zákona dostat poslanec ČSSD Jan Chvojka, získal pro to podporu sněmovního ústavně právního výboru. Chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách. Musel by v nich skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu. Ovládajícími osobami jsou především vlastníci, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv. V případě porušení zákona by takový člen vlády navíc ztratil ve firmě podle Chvojkova návrhu hlasovací práva, neměl by podíl na zisku a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Další část poslancova návrhu by pod podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by navíc mohly přijít o vysílací licenci.