Důchody spolkly o rekordních padesát miliard více. Ženou stát do dluhů

Jana Maláčová

Jana Maláčová Zdroj: Michael Tomeš

Jana Maláčová
2
Fotogalerie

Státní pokladna loni vyplatila na důchodech 507,6 miliardy korun, meziroční zvýšení dosáhlo historického maxima pěti desítek miliard. Důvodem je i propad inkasa sociálního pojistného kvůli koronaviru. Od nástupu vlády Andreje Babiše (ANO) v roce 2017 nabobtnaly tyto výdaje o více než sto miliard. Plyne to z aktuálních údajů České správy sociálního zabezpečení, která vyplácí starobní nebo invalidní penze téměř třem milionům lidí.  

„Stát nemusí mít dostatek prostředků na zachování stávajícího tempa valorizace důchodů,“ řekla šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Je přesvědčena, že pokud se nezvýší některé daně, budou chybět finanční prostředky i na zdravotní péči nebo na investice do dopravní infrastruktury. 

Končící kabinet ANO a ČSSD navíc před volbami zvedl penze nad zákonnou valorizaci o tři stovky korun, což zatěžuje státní rozpočet zhruba deseti miliardami ročně. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chtěla díru zalátat uzákoněním digitální daně, která by však vynesla pouze jednotky miliard.

:

Za první pololetí se na důchodech vyplatilo 270,8 miliardy korun, meziročně o 14,3 miliardy více. Za letošek skončí systém velmi pravděpodobně opět v minusu.

Poslanec ODS Jan Bauer kritizuje skutečnost, že si stát na penze půjčuje. Jen v příštím roce to má být 36 miliard korun. „Důchodový účet je za loňský rok v deficitu dvacet až třicet miliard, letos může schodek vzrůst,“ uvedl.

Ministerstvo práce a sociálních věcí má mít v roce 2022 na penze podle návrhu státního rozpočtu 526,8 miliardy korun, o 24 miliard více než letos. Vznikající vláda Spolu a Pirátů se STAN nicméně hodlá finanční plán přepracovat. Celkový deficit má oproti nyní navrhovaným 376,6 miliardy klesnout alespoň na tři sta miliard.

Pětice stran slibuje důchodovou reformu. Chce zavést minimální důchod navázaný na průměrnou mzdu. Podle Pirátů a STAN by v tomto volebním období mohl činit deset tisíc korun, pak by měl odpovídat minimálně třiceti procentům průměrného výdělku. Obě uskupení garantují pravidelnou valorizaci. Hodlají řešit i penze pro náročné profese.

Nový kabinet se však bude muset zabývat především udržitelností důchodového systému. Spolu by oddělilo penzijní účet od státního rozpočtu, další kroky k zajištění financování už neupřesňuje. Zmiňuje spíše opatření k přerozdělení vybraného balíku. Růst daní s výjimkou sazby pro internetové giganty odmítá, chystá úspory ve výdajích státu okolo sta miliard korun ročně.

Všech pět formací plánuje motivovat ke spoření na stáří a prosazuje státní spořicí fond.

Česká správa sociálního zabezpečení loni evidovala přes 2,88 milionu lidí s nárokem na důchod. Z toho pobíralo starobní penze včetně předčasných 2,4 milionu českých občanů. V roce 2010 jich bylo o 140 tisíc méně. Výdaje důchodového systému se přitom od té doby zvýšily o téměř 170 miliard korun.