Přestavbu čistírny odpadních vod v Praze prověří forenzní audit

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze - Bubenči

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze - Bubenči Zdroj: CTK

Plánovanou přestavbu a rozšíření čistírny odpadních vod na Císařském ostrově v Praze prověří forenzní audit. Podle dostupných informací o tom bude v úterý jednat nekompletní pražská rada. Výstavba nové vodní linky, která začala vloni, přestavba dosluhujících technologií a další investice vyjdou město na 12,56 miliardy korun.

Čistírnu musí metropole zmodernizovat kvůli přísnějším ekologickým podmínkám. Roky plánovanou přestavbu provází průtahy. Městu přitom kvůli nedostatečně vyčištěné vodě hrozí milionové pokuty. Podle podkladů, které má ČTK k dispozici, auditoři prověří mimo jiné smlouvy a postup při přidělování zakázky týkající se nové vodní linky, která bude stát téměř šest miliard korun.

Hospodaření s vodou v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. Právě letité smlouvy o pronájmu vodohospodářských sítí s francouzskou firmou Veolia blokují čerpání evropských dotací na rekonstrukci čistírny. Zaznělo to na prosincovém zasedání zastupitelstva. Praha se tak potýká s problémy, jak nákladné opravy zaplatit. Zvažuje i zvýšení poplatků za vodné a stočné.

Vodovodní sítě v Praze provozuje firma Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou v 90. letech od státu koupila Veolia. Ta distribuuje vodu v Praze a vybírá poplatky od uživatelů. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou až do roku 2028. O nutnosti revize smlouvy mluví vedení Prahy v čele s ANO od začátku působení na magistrátu. Žádné konkrétní závěry ale zatím nejsou. ÚČOV na Císařském ostrově slouží od roku 1966. V 80. a 90. letech byla rekonstruována, navýšila se tak její nedostatečná kapacita.