Prezident Pavel navrhne na ústavní soudce Zemanovou, Baxu a Wintra

Tisková konference Petra Pavla na Pražském hradě (4.4.2023)

Tisková konference Petra Pavla na Pražském hradě (4.4.2023) Zdroj: Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa
Předsedkyně Soudcovské unie Daniela Zemanová
Ústavní právník Jan Wintr
4
Fotogalerie

Prezident Petr Pavel už ví, koho navrhne na ústavní soudce. Mezi kandidáty je bývalá šéfka Soudcovské unie Daniela Zemanová, někdejší předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a právník a pedagog Jan Wintr. S Baxou i Zemanovou prezident jednal už minulý týden. S Wintrem se sešel tento čtvrtek. Nominované soudce ještě musí potvrdit Senát, výbor by to měl schválit příští úterý.  

„Prošel jsem před několika dny slyšením u výběrové komise a bylo mi včera oznámeno, že jsem jeden ze zvažovaných kandidátů a byl jsem pozván na schůzku s prezidentem republiky,“ oznámil Wintr v České televizi. Dodal, že rozhovor s Petrem Pavlem trval zhruba 45 minut. „Bavili jsme se o tom, co bych mohl ústavnímu soudu přinést, co jsou témata, která může ten ústavní soud případně řešit,“ dodal. 

Wintrova slova později potvrdila i mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Doplnila, že prezident o dnešní schůzce s Wintrem předem informoval šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Wintr tak doplňuje dvojici kandidátů – Josefa Baxu a Danielu Zemanovou, které Pavel navrhl už ve středu. 

Rozhovor E15 s Petrem Pavlem:

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

„Na profesoru Wintrovi oceňuji jeho expertní zkušenosti a výborné renomé napříč odbornou komunitou. Důležitým faktorem je jeho téměř dvacetiletá zkušenost z akademické sféry, která naplňuje mou představu o profesně různorodém složení Ústavního soudu,“ vzkázal Pavel.

Prezident již dříve prohlásil, že první tři jména, která navrhuje na ústavní soudce, chce Senátu předložit co nejdříve, aby je mohl schválit na své schůzi, která se koná 10. května. Zároveň chce o svém postupu pravidelně informovat i předsedu Senátu Vystrčila. Letos končí na ústavním soudu mandát sedmi soudcům. Další jména Pavel oznámí podle toho, jak budou další soudci končit. 

Třiašedesátiletý Baxa soudí u NSS, jedenapadesátiletá Zemanová aktuálně působí jako místopředsedkyně ústeckého krajského soudu pro pobočku v Liberci, předtím pracovala u pražského městského soudu a ještě dříve stejně jako Baxa u NSS. O Baxovi se spekuluje jako o možném adeptu na post předsedy Ústavního soudu. Místo se uvolní v srpnu.

Josef Baxa

Baxa soudí od roku 1984. Podílel se na založení Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V roce 1998 se stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002 – pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše a Pavla Rychetského. Účastnil se příprav a prosazení velké novely trestního řádu i tvorby nového rámce správního soudnictví. V lednu 2003 ho tehdejší prezident Václav Havel jmenoval předsedou nově vzniklého Nejvyššího správního soudu. Tím byl Baxa do září roku 2018. Ve veřejných vystoupeních se zaměřuje na kritickou analýzu fungování soudnictví a jeho možné reformy.

Prezident aktuálně hledá tři soudce jako nástupce za Miladu Tomkovou, Jaroslava Fenyka a Jana Filipa. Těm skončí mandát začátkem května. Soudci jsou zvoleni na 10 let. 

Funkční období brzy vyprší i dalším ústavním soudcům - konkrétně 4. června Vladimíru Sládečkovi, 6. srpna předsedovi soudu Pavlu Rychetskému, o den později Ludvíku Davidovi a 26. listopadu Radovanu Suchánkovi.

Daniela Zemanová

Zemanová je soudkyní od roku 2001. V čele Soudcovské unie stála v letech 2014 až 2020. Zaměřovala se zejména na oblast přípravy a výběru soudců, na podmínky působení a výběru funkcionářů a na problematiku státní správy soudů. Od Jednoty českých právníků získala medaili za přínos justici. Profesně se zaměřuje mimo jiné na péči o nezletilé a ochranu nezletilých dětí v soudním řízení. Dlouhodobě se věnuje otázkám soudcovské etiky.

 

Jan Wintr

Jan Wintr je český právník, právní teoretik a vysokoškolský pedagog. Působí jako profesor katedry teorie práva a právních učení na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Wintr byl jedním z odborníků, se kterými se Pavel radil již během prezidentské kampaně.