Při zpomalení ekonomiky deficit rozpočtu přesáhne čtyřicet miliard, připustil Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)
Ministerstvo financí
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
6
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že by při zpomalení ekonomiky mohl být schodek státního rozpočtu vyšší než plánovaných čtyřicet miliard korun. Počítá letos s dalším růstem důchodů i platů ve státní sféře. Předseda vlády to řekl České televizi.

V případě zpomalení ekonomiky bude vláda podle Babiše připravena zvýšit své investice. Plánovaný rozpočtový schodek ve výši čtyřicet miliard korun tak může podle něj být nakonec vyšší. "Budeme dělat pravý opak toho, co dělala vláda v roce 2009," řekl.

Dodal, že je rolí státu, pokud zpomalí ekonomika a privátní sektor neinvestuje tolik, co předtím, tyto investice nahradit. Na minulý rok vláda počítala taktéž se schodkem 40 miliard korun, podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) by měl být deficit nakonec kolem 30 miliard.

Babiš počítá i pro letošní rok s růstem důchodů a platů ve státní sféře. Očekává, že důchody se dostanou nad 15 tisíc korun. V případě platů státním zaměstnancům chce přidávat pevnou částku. "Aby se ti, co jsou nízko, dostali výš," řekl.

Pro personální změny ve vládě nevidí důvod. Už příští týden na vládě chce ale zkontrolovat plnění programového prohlášení. O změnách v kabinetu vedení vlády nediskutovalo ani podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), řekl České televizi.