Problém ve školství: nekvalifikovaných učitelů je 17 tisíc, hrozí kolaps

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta Lubos Wisniewski

Problém s nekvalifikovanými učiteli je větší, než se čekalo. Potvrdil to nový ministr školství Marcel Chládek, který si k tomu nechal vypracovat analýzu. V Česku je podle ní aktuálně 17 tisíc nekvalifikovaných učitelů, přitom ministerstvo školství počítalo, že jich bude maximálně 13 tisíc. Chládek zkritizoval „pštrosí politiku“ svých předchůdců a „havárii“ chce řešit s odbory i úřady práce.

Podle šetření ministerstva školství si nyní 6 200 ze 17 tisíc nekvalifikovaných pedagogů doplňuje potřebnou kvalifikaci studiem a téměř 3900 učitelů studium do konce tohoto roku zahájí.

Momentálně tedy hrozí k 1. lednu 2015, kdy skončí výjimky ze zákona O pedagogických pracovnících, odchod zhruba sedmi tisíc učitelů.

Pět krajů v ohrožení

„Výsledky jsou alarmující, v některých krajích jako třeba Karlovarský, Středočeský, Liberecký, Ústecký a Praha, může dojít k velkým problémům. Divím se, že nikdo z mých předchůdců se tímto problémem dlouhodobě nezabýval,“ kroutí hlavou ministr Chládek. Podle jeho slov je podíl nekvalifikovaných kantorů podle čerstvé analýzy v některých krajích až 40 procent.

Odchod ze škol hrozí zhruba 2500 učitelů z prvního stupně základních škol, 1700 z druhého stupně a 2300 učitelů ze středních škol. Problém je zejména u učitelů odborných předmětů, což bývají třeba vystudovaní inženýři, ale bez pedagogického vzdělání. Právě učitelé odborných předmětů, ale třeba i učitelé cizích jazyků, by mohli dostat časově omezenou výjimku ohledně doplnění vzdělání.

„Jasně tedy víme, v kterých krajích a okresech je největší problém a následně budu chtít vědět, kterých konkrétních aprobací se to týká. Na úřadech práce je šest tisíc učitelů bez zaměstnání, a já budu s vedením Úřadu práce České republiky řešit analýzu dat. Doposud nemáme z úřadů práce přesnou informaci, jakou konkrétní aprobaci tito nezaměstnaní mají,“ dodal Chládek.

Havarijní noty

Chládek sám připustil, že musí narychlo chystat havarijní scénář. Příští týden se ministr školství Marcel Chládek sejde s děkany pedagogických fakult a školskými odbory, aby s nimi projednal možnosti doplnění potřebné kvalifikace učitelů, a to s důrazem na ohrožené lokality.

V oblastech, kde by hrozil masivní odchod učitelů, by podle ministra měly být ustaveny komise složené z ředitelů škol, zástupce zřizovatelů, školských odborů a České školní inspekce, kteří by posuzovali konkrétní případy a rozhodovali, zda tito lidé mohou ve škole učit dál.

Pedagogické fakulty, kterých je v Česku devět, jsou schopny nápor nekvalifikovaných učitelů podle vyjádření svých zástupců letos zvládnout.

„Jsme na to připraveni. Ještě však musíme znát kromě čísla 3,9 tisíc budoucích uchazečů i jejich strukturu a regionální rozdělení. Tyto podrobnosti od ministerstva školství dostaneme a příští pátek o nich budeme s ministrem Chládkem jednat,“ řekl E15.cz děkan Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Michala Vančura.