Prostitutky netolerujeme, vzkázala vláda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Vláda odmítla návrh zákona, který požaduje toleranci prostituce. Poslanec Viktor Paggio (LIDEM), který normu navrhl, v ní chce obcím umožnit, aby měly právo vymezit veřejná prostranství sloužící k nabízení prostituce. Podle Paggia je hlavním cílem jeho návrhu otevřeně prohlásit prostituci za legální, a to včetně souvisejících doprovodných činností.

O tom, že vláda návrh nepodpoří, informoval po zasedání kabinetu premiér Jiří Rusnok. Nyní bude muset o normě rozhodovat Parlament. Obdobný návrh na regulaci prostituce předložilo poslancům i hlavní město Praha. I tento návrh by měla Sněmovna projednávat.

Obce by podle Paggiova návrhu směly vymezit veřejná prostranství určená k nabízení prostituce. Poslanec argumentuje rozhodnutím Ústavního soudu z roku 2007, podle něhož tak obce mohou postupovat. Podle nálezu mohou obce prostituci na veřejných prostranstvích i zcela zakázat, s čímž počítá pražský návrh, nebo nějakým způsobem takováto místa určit.

Paggio chce naopak v souladu s pražským návrhem umožnit obcím, aby zakázaly vystavování osob za účelem reklamy na sexuální služby viditelné z veřejně přístupných míst“.

Cílem je možnost prohibice výloh, výkladních skříní, oken a podobných soukromých prostor, v nichž jsou osobně propagovány sexuální služby, uvedl. Chce rovněž zavést pod pokutou až 20 tisíc korun „poskytování nebo užívání úplatné sexuální služby bez použití prezervativu“ s cílem omezení rizika přenosu pohlavních chorob.

Sexuální turistika, aneb na dovolenou za sexem?