Protikorupčním aktivistou se zabývá protikorupční policie

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: profimedia.cz

Trestní oznámení na protikorupčního aktivistu Karla Janečka a další osoby spojené se skupinou RSJ již řeší policejní protikorupční útvar. Podle dokumentu, který má E15 k dispozici, došlo k zahájení úkonů trestního řízení.

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality obdržel trestní oznámení na Karla Janečka a spoluvlastníky skupiny RSJ a RSJ fondů již v lednu, kdy ho podala advokátní kancelář Šachta & Partners. Karel Janeček pro E15 uvedl, že o zahájení úkonů v trestním řízení proti své osobě nic neví.

Trestní oznámení se týká podezření z daňových úniků. Těch se údajně RSJ dopouští schématem svého podnikání přes offshorové fondy. „K této věci můžeme uvést, že jsme trestní oznámení obdrželi a zabýváme se jím,“ řekl E15 Jaroslav Ibehej, tiskový mluvčí policejního útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Kromě policie obdrželo podání na Janečka také generální finanční ředitelství a finančně analytický útvar ministerstva financí. Věc má šetřit také Komise finančních služeb na Mauriciu, kde mají Janeček a jeho kolegové registrovány investiční fondy.

Janeček, který působí i v Nadačním fondu boje proti korupci, před několika dny . Martina Vondráková, mluvčí firmy RSJ uvedla, že se Janeček chce věnovat protikorupčnímu fondu a dalším obecně prospěšným činnostem. Spekuluje se ale také, že za „odsunutím“ Janečka může být i nelibost vedení RSJ s jeho vedlejšími aktivitami.