Průměrná mzda se přehoupla přes 24 tisíc korun. Růst se ale možná zastaví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Průměrná mzda v Česku v letošním třetím čtvrtletí vzrostla meziročně o 562 korun na 24 089 korun, byla tak vyšší o 2,4 procenta. Reálně se ale po odečtení inflace zvýšila jen o 0,6 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Analytici upozorňují, že tempo růstu mezd je mírné a reálná kupní síla se téměř nezvyšuje. Podle některých z nich by pak reálné mzdy příští rok mohly kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky dokonce klesnout. Vyšší mzdu než statistický průměr má jen zhruba třetina lidí.

„Podle očekávání se průměrná mzda v české ekonomice ve třetím čtvrtletí zvýšila jen mírně a nijak se neodchýlila od vývoje v první polovině roku,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda ve třetím čtvrtletí zvýšila na 24 112 korun, tedy meziročně nominálně o 2,7 procenta a reálně o 0,9 procenta. V nepodnikatelské sféře činila průměrná mzda 23 986 korun a byla tak meziročně nominálně vyšší o 1,1 procenta. Reálně meziročně ale klesla o 0,7 procenta.

„Průměrný plat v nepodnikatelské sféře tak byl ve třetím čtvrtletí 2011 o 126 korun nižší než průměrná mzda ve sféře podnikatelské,“ uvedl ČSÚ.

„Stejně jako v úvodu roku se reálně zvýšila mzda v podnikatelském sektoru, zatímco ve veřejném stále klesá s tím, jak se v této oblasti šetří. Na druhé straně je však vidět zrychlení mezd ve školství a zdravotnictví, kde se v průměru mzdy zvýšily – podobně jako například v průmyslu – meziročně o více než 700 korun,“ rozvedl Dufek.

Nejvyšší průměrnou mzdu berou lidé v Praze - 30 641 korun. Vůbec nejméně, 20 786 korun, si v průměru vydělali lidé v Karlovarském kraji.

Průměrná mzdaPrůměrná mzda | CSU

České mzdy jsou v regionu nejvyšší, za Německem ale výrazně zaostávají

Tuzemské mzdy podle Dufka přes pomalý růst stále drží primát ve středoevropském regionu. „Průměrná mzda totiž dosáhla téměř 990 eur a je asi o pětinu vyšší než v Polsku, o čtvrtinu vyšší než na Slovensku a o více než třetinu vyšší než v Maďarsku. Na druhé straně průměrná mzda v Česku nedosahuje ani 30 procent německého průměru,“ upozornil.

Další výhled růstu mezd podle analytiků moc optimistický není. Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank se ve čtvrtém čtvrtletí přírůstek reálné kvůli vyšší inflaci mzdy dále přiblíží nule.„Začátkem příštího roku pak reálné mzdy mohou dokonce mírně klesnout, neboť v prostředí stagnující ekonomiky nebudou podniky ochotné plně kompenzovat svým zaměstnancům přírůstek inflace,“ uvedl.

Sobíškovu předpověď potvrdil i Dufek. „Zhoršování vyhlídek ekonomiky povede k mzdové zdrženlivosti v podnikatelské sféře, takže nějaké větší navyšování mezd není pro další rok reálné. Veřejný sektor by měl rovněž zůstat mzdově obezřetný, a tak celkově se mzdy v Česku reálně v příštím roce propadnou,“ uvedl Dufek.