Průzkum: Babiš dokázal oslovit podnikatele a dřívější nevoliče

Později Babiš připustil, že bude vyjednávat o budoucí vládě

Později Babiš připustil, že bude vyjednávat o budoucí vládě Zdroj: Dusan Kutner, E15

Andrej Babiš v zajetí novinářů
Lídr jihomoravské kandidátky Ano Martin Stropnický
Babišovo Ano získalo 18,7 procenta hlasů, předseda strany má důvod k oslavě
Předseda Ano 2011 Andrej Babiš
Manželka Andreje Babiše Monika
12
Fotogalerie
Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše volili lidé napříč populací, přičemž dokázalo odebrat voliče všem zavedeným stranám. Jeho velkým úspěchem je fakt, že přilákalo mnoho Čechů, kteří dřív volby ignorovali. Největší podíl voličů mělo ANO mezi podnikateli, vyplynulo z průzkumu agentur STEM/MARK a Median.

Typický volič ANO by se však hledal těžko. Mezi lidmi, kteří mu dali hlas, nepřevažovala jednoznačně žádná určitá skupina, a to ani podle věku, příjmů či vzdělání.

Strana ale uspěla u lidí, kteří v minulosti k urnám nešli. Tvořili asi 30 procent voličů ANO. „Oni dokázali přitáhnout k volbám nové lidi. To stojí zčásti za jejich úspěchem,“ uvedl analytik Medianu Daniel Prokop.

Babiše podpořili podnikatelé

Nejméně vyrovnaná byla podpora hnutí z hlediska pracovního postavení respondentů. Největší podíl voličů mělo hnutí mezi podnikateli, u nichž také získalo nejvíce hlasů ze všech stran, a to 27 procent.

Výsledky voleb 2013Výsledky voleb 2013 | E15

U důchodců a nezaměstnaných, kteří jinak podpořili hlavně ČSSD, mělo ANO zhruba po 15 procentech příznivců, stejně jako u studentů. U zaměstnanců uspěly nejvíc ANO i sociální demokracie. Oba subjekty získaly u této skupiny po pětině hlasů.

Na platu nezáleží

Mezi příjmovými skupinami voličů se hlasy pro ANO rozdělily rovnoměrně, získalo zhruba po pětině v každé kategorii. U lidí s příjmem nad 20 tisíc korun dostaly nejvíc hlasů shodně ANO a TOP 09, a to 20 procent. Ve skupinách s nižšími příjmy zvítězilo ANO, sociální demokraté skončili až druzí.

„ČSSD ztratila důvěru mezi nezaměstnanými a nízkopříjmovými pracovníky, kteří se přesunuli částečně ke KSČM a částečně ke hnutí ANO,“ uvedl Prokop. U lidí s vyšším příjmem podle něj ANO zase přebíralo voliče ODS.

Andreje si oblíbila hlavně mládež

ANO mělo své příznivce rovnoměrně rozložené i podle věku. Nejvíc se ale zalíbilo těm nejmladším. Ve skupině do 29 let získalo největší podíl hlasů ze všech stran, a to 24 procent. Ale obdobný zisk si připsalo i u dalších věkových kategorií. U nejstarších voličů získalo 16 procent hlasů.

Hnutí podle Prokopa odebralo třeba u nejmladší generace voliče TOP 09 a ODS. „ODS volili starší lidé, ti, co ji volili neustále od 90. let. ČSSD si udržela podporu lidí nad 60 let, ale hodně ztratila ve střední generaci,“ vysvětlil analytik. Podle něj soc. dem. ztrácí nezakotvené voliče, kteří chtějí slyšet jasná témata a řešení a chtějí výrazné osobnosti.

Rovnoměrná volba i podle vzdělání

Také v rozdělení podle vzdělání mělo ANO vyrovnanou podporu, ve většině skupin kolem pětiny voličů. ČSSD a KSČM volili nejvíce lidé se základním vzděláním, u nichž získaly obě strany po čtvrtině ze všech hlasů.

Naproti tomu TOP 09 nebo KDU-ČSL měly největší podíl voličů mezi vysokoškoláky – 21 procent si vybralo TOP 09, zhruba desetina lidovce.

Průzkum se uskutečnil během předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Zúčastnilo se ho 2800 respondentů. Agentury STEM/MARK a Median ho dělaly pro Českou televizi.