Průzkum: prezidentské volby by vyhrál Jan Fischer

Jan Fischer

Jan Fischer

Expremiéru Janu Fischerovi by v přímé prezidentské volbě dala hlas čtvrtina voličů. V průzkumu SC&C pro Českou televizi skončili na prvních třech místech nestraníci, po Fischerovi ještě ekonom Jan Švejnar se 13 procenty a podnikatel Tomio Okamura s devíti procenty. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo bývalý premiér a nynější čestný předseda Strany práv občanů - zemanovců Miloš Zeman by získali pod deset procent hlasů. Schwarzenberg devět a Zeman osm procent.

Fischer už svou kandidaturu na prezidenta oznámil, jako vítěz vyšel i z dřívějších průzkumů. Šest procent dotázaných by pak volilo předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), pod pět procent voličů by dalo hlas senátoru Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), komunistovi Vladimíru Remkovi, předsedkyni Suverenity Janě Bobošíkové nebo europoslankyni Zuzaně Roithové.

Tři čtvrtiny respondentů podporují přímou volbu prezidenta. K volbám by určitě šlo 48 procent lidí, určitě by nevolilo osm procent.

Přímou volbu hlavy státu ve středu schválil Senát. Lidé mají prezidenta volit mezi 60. a 30. dnem před koncem mandátu dosavadní hlavy státu. Václavu Klausovi skončí funkční období 7. března 2013, přímá volba by se tedy měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem příštího roku.