Průzkum s odstupem měsíců: S intervencí ČNB nesouhlasí 43 procent firem

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Listopadovou měnovou intervenci České národní banky téměř polovina firem hodnotí s odstupem několika měsíců negativně. Navíc v polovině sledovaných případů horší kurz koruny nepříznivě ovlivnil aktivitu firem. Vyplývá to z únorového průzkumu společnosti Mazars v řadách českého vysokého managementu.

Vliv intervence na kurz koruny vůči euru byl citelný, potvrdili respondenti průzkumu z vedení středních a velkých společností. Více než polovina z nich pociťuje negativní vliv oslabení koruny vůči euru na výsledky svých obchodních aktivit, třetina oslovených odborníků vnímá vliv upraveného kurzu koruny na výsledky aktivity své společnosti jako pozitivní. Zbývající respondenti se domnívají, že dopad změny kurzu byl nevýznamný.

Většina míní: Kurz je podhodnocený

Současný stav kurzu koruny hodnotí jako podhodnocený téměř 40 procent z oslovených manažerů. Jako odpovídající realitě kurz označila jedna pětina respondentů a další pětina jej vnímá jako nadhodnocený. Přes očekávaný pokles hodnoty naší měny se však většina firem vůči tomuto riziku nezajistila.

Průzkum byl také zaměřen na zjištění, zda firma používá nějaký typ zajištění vůči riziku kurzových změn. Žádné zajištění nevyužívá téměř 58 procent dotázaných firem, zbytek společností nějakou podobu zajišťovací strategie používá. Do budoucna o zajišťovací strategii proti výkyvům směnných kurzů uvažuje pouze pětina z oslovených firem.

Mezi dotázanými byli především finanční ředitelé a odborníci z top managementu firem. Průzkum poukázal na spíše nepříznivé vnímání intervence. Podle některých respondentů opatření skokově ovlivnilo ekonomiku podniků a zdeformovalo tuzemské tržní podmínky.

„Někteří označili krok ČNB dokonce za umělé zvýhodnění čistých exportérů oproti importérům nebo za podporu minoritě, kterou zaplatí majorita. Pozitivně byla intervence hodnocena s tím, že podpoří českou produkci a vývoz, omezí dovoz,“ okomentoval výsledky Milan Prokopius, řídící partner společnosti Mazars.

Vývoj kurzu koruny za poslední rok:Graf 13. 3. 2014.Graf 13. 3. 2014. | vagaday@mf.cz