První novinová společnost dokončila koupi Mediaservisu

První novinová společnost

První novinová společnost Zdroj: profimedia.cz

Největší tuzemský distributor tisku První novinová společnost podepsal smlouvy o koupi alternativního poštovního operátora Mediaservis. Byl tak ukončen několik měsíců trvající akviziční proces. Transakci schválil antimonopolní úřad již počátkem léta. Jednatelem společnosti Mediaservis byl jmenován předseda představenstva PNS Petr Novák. PNS to uvedla v tiskové zprávě. Cenu transakce se obě strany rozhodly nezveřejňovat.

Obě společnosti již od začátku letošního roku spolupracují na distribuci denního tisku do schránek předplatitelů. "Je to pro nás logický krok. PNS prostřednictvím spolupráce s Mediaservisem vstoupila na trh s předplaceným tiskem. Akvizice Mediaservisu nám umožní věnovat se s větší intenzitou zlepšení fungování projektu distribuce předplatného deníků," uvedl Novák.

Od spojení si obě firmy slibují využití synergií. Jako první se nabízí rozšíření doručování o další předplacené tituly, již od září zajišťuje PNS dopravu adresných zásilek, tedy dopisů doručovaných Mediaservisem, do vybraných předávacích míst v celé ČR. Připravuje se také stěhování provozů Mediaservisu do společných prostor s PNS a řada dalších opatření.

Denně se v rámci předplatného do schránek doručuje v průměru 200 tisíc deníků. PNS zajišťuje rozvoz předplacených novin z tiskáren do zhruba 3100 míst, kde si je přebírají doručovatelé Mediaservisu a následně je roznášejí do schránek. Situace v oblasti doručování předplatného je podle Nováka po problémech na začátku roku v současné době stabilizovaná. Doručování novin zajišťuje každý den 3800 doručovatelů a systém funguje bez větších obtíží.

Mediaservis doručuje adresné a neadresné zásilky například reklamní letáky. Pro tuto činnost zaměstnává téměř 10 tisíc doručovatelů. Dosud byl součástí slovenské skupiny Cromwell, která je na Slovensku největším alternativním poštovním operátorem.

První novinová společnost je největším distributorem tisku v ČR. Hlavními akcionáři PNS jsou Vltava Labe media (35 procent), Czech News Center (27 procent), Mafra (26,3 procenta) a Bauer Media (11,2 procenta).