Půjde protikorupční novela dál?

úplatek

úplatek Zdroj: E15

Poslanecká sněmovna bude na právě probíhající schůzi rozhodovat o tom, zda vládní návrh tzv. protikorupční novely zákona na obcích vůbec začne projednávat. Ačkoliv tato novela vznikla na základě úkolu z vládou schválené protikorupční strategie, její cesta do parlamentu nebyla vůbec jednoduchá.

Již ve vládě bylo projednávaní protikorupční novely několikrát odloženo a vláda jí projednala s ročním zpožděním až na začátku ledna tohoto roku. Během přípravy se proti ní postavil Svaz měst a obcí, který na podzim loňského roku oslovil premiéra Nečase, aby jí dokonce stáhl z jednání vlády. Upozorňoval tehdy na to, že zásadní připomínky obcí a měst nebyly vůbec vypořádány.

„ Cílem novely je dosažení maximální transparentnosti jednání obcí, krajů a hlavního města Prahy, která posílí možnosti veřejné kontroly a přímé odpovědnosti volených funkcionářů územní samosprávy,”, řekl po její schválení vládou ministr vnitra Jan Kubice. Novela mimo jiné ukládá, aby majetkové transakce obcí,měst a krajů probíhaly za „férové ceny“ a ukládá přednostně využívat veřejné dražby a veřejné soutěže o nejvýhodnější nabídku. A také budou muset celou majetkovou transakci zveřejnit. Včetně záměrů, podepsaných smluv i dokonce toho, jak který zastupitel či radní v předmětné věci hlasoval.

„Hospodárnost nakládání s majetkem obcí a krajů dnes po obsahové stránce nikdo nekontroluje. Nejvyšší kontrolní úřad nemá pravomoc kontroly na samosprávné úrovni a Odbor dozoru a kontroly Ministerstva vnitra má pouze metodickou funkci.“ komentuje potřebnost této novely Jan Kotecký z nevládního občanské sdružení Oživení, které se principům transparentní veřejné správy dlouhodobě věnuje.

Oponenti, především z řad starostů a primátorů mají obavy z nárůstu byrokracie a s tím souvisejícím neúměrným nárůstem finančních a personální nákladů spojené s navrhovaným povinným zveřejňováním informací. Za všechny to shrnul Dan Jiránek (ODS), primátor Kladna a předseda svazu měst a obcí ČR když řekl: „S korupcí se nedá bojovat byrokracií.“ O tom, že to ani v parlamentu tato novela nebude mít vůbec lehké svědčí i slova místopředsedkyně vlády Karoliny Peake (LIDEM) : „Vzhledem k velkému zastoupení komunálních politiků v Poslanecké sněmovně i Senátu očekávám ještě širokou debatu v Parlamentu“ , ovšem dodává: „Novela jako celek je ale velkým krokem vpřed“.

David Klimeš: Kontroloři v obcích? Nemyslitelné