Rájem pro byznys je letos Přelouč

Přelouč

Přelouč Zdroj: Profimedia

Podnikatelsky nejpřívětivějším městem České republiky se letos stala Přelouč. Na druhém místě skončil Humpolec a třetí Dobruška, vyplynulo z pátého ročníku ankety týdeníku Ekonom Město pro byznys, která hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností. Loni zvítězila Nová Paka před Humpolcem a Novým Městem nad Metují.

Obce se posuzují na základě 50 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Vítězná Přelouč dosáhla v druhé jmenované kategorii vůbec nejlepších výsledků v republice, v podnikatelském prostředí skončila druhá ve svém, tedy Pardubickém kraji.

„V Přelouči je základem podnikatelského potenciálu dobrá ekonomická kondice radnice. To nás nutí být co nejefektivnější a účelně vynakládat naše prostředky. Například u veřejných zakázek máme co nejtransparentnější pravidla,“ řekla starostka města Irena Burešová.

Přelouč se sice vyznačuje nízkým podílem velkých zaměstnavatelů, pro rozvoj města je však spíše důležitější blízkost ke krajské metropoli. Pro úspěch v anketě byla rozhodující vzdálenost k dálnici, dostupnost pracovní síly, pozemků a prostor pro podnikání. Radnice dosáhla nadprůměrných výsledků v testu elektronické komunikace.

První desítka měst letošního ročníku soutěže Město pro byznys

Pořadí Město Kraj
1. Přelouč Pardubický
2. Humpolec Vysočina
3. Dobruška Královéhradecký
4. Pacov Vysočina
5. Lovosice Ústecký
6. Odry Moravskoslezský
7. Jablonec nad Nisou Liberecký
8. Benešov Středočeský
9. Polička Pardubický
10. Sokolov Karlovarský

(Zdroj: Město pro byznys)

Druhý Humpolec potvrdil svou pozici z loňského ročníku. Jako město s nejlepšími podmínkami pro podnikání v ČR byl vyhodnocen v roce 2008 a 2009. Jeho specifikem je výhodná poloha uprostřed trasy dálnice D1 mezi Prahou a Brnem.

Třetí Dobruška je jedním z nejmenších účastníků soutěže. Vysoké umístění v kategorii podnikatelské prostředí přinesla spokojenost místních firem s kupní silou spotřebitelů či dostupností pozemků a komerčních prostor. V testu elektronické komunikace dosáhla místní radnice jednoho z nejlepších výsledků a získala nadprůměrný počet bodů za otevřenost úřadu.

Z letošního výzkumu Město pro byznys také vyplynulo, že mezi podnikateli klesá od roku 2010 spokojenost s tlakem konkurence i s vhodností lokality k podnikání. „V porovnání se stavem před dvěma lety je o 20 procentních bodů méně podnikatelů spokojených s lokalitou. I přesto se podíl podnikatelů stále zvyšuje. Zajímavé také je, že mezi nimi roste podíl cizinců,“ Michal Kaderka, analytik společnosti Datank, která výzkum provádí.

Průzkum v unii: Podnikatelé propadli skepsi

Pro podnikání jsou nejlepší Klatovy