Rath chystá politický comeback, zvažuje kandidaturu do Senátu

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Lékař a bývalý ministr zdravotnictví David Rath možná bude kandidovat do horní komory parlamentu. Jak uvedl server Lidovky.cz, Rath zvažuje restart politické kariéry v Litoměřicích, kde v minulosti strávil osmnáct měsíců ve vazbě.

Expolitik začal o návratu hovořit měsíc poté, co byl Krajským soudem v Praze odsouzen na osm a půl let vězení za korupční skandál. Ten vypukl v roce 2012, kdy policisté Ratha zadrželi se sedmi miliony korun. Následně byl převezen právě do litoměřické věznice, která by rovněž měla být jedním z jeho předvolebních témat.

„V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit,“ uvedl Rath pro Lidovky.cz. 

Mezi jeho další témata má patřit také zdravotnictví. Poukazuje například na privatizaci nemocnic velkými finančními skupinami.

Na podání přihlášky do voleb, které se konají 5. a 6. října, ale Rath příliš času nemá. Ministerstvo vnitra registraci uzavírá již 31. července, Rath se tak bude muset spolehnout na návrh své kandidatury hnutím nebo politickou stranou, potřebné množství podpisů se mu totiž nejspíš získat nepodaří. Spolehnout by se však mohl na blok Jany Bobošíkové, nicméně vyjednávání údajně probíhá s více stranami a hnutími.