Rath: Stal jsem se obětí policejní šikany

David Rath

David Rath Zdroj: E15

Středočeský hejtman a poslanec David Rath (ČSSD) odmítá zásah protikorupční policie v jeho domě a kanceláři. Tvrdí, že se stal obětí policejní šikany, uvedl ve svém prohlášení.

„Je to jednoznačně odplata za tvrdou opoziční práci, kdy policie pod vedením ministra Kubiceho zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců,“ uvedl Rath.

Hejtman tvrdí, že ho policejní komando zadrželo takovým způsobem, že se jedná o politickou objednávku. „David Rath nemá zájem zesměšňovat se vysvětlením, které by některými novináři mohlo být interpretováno jako výmluvy, proto zvažuje rezignaci ze všech svých funkcí tak, aby nepoškodil ČSSD před nastávajícími volbami. V okamžiku, kdy bude policií propuštěn, je připraven toto probrat s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou,“ interpretovala názor hejtmana mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková.

Obvinění z účelovosti vedení policie i ministerstva vnitra odmítly. „Absolutně nepřichází do úvahy, policejní prezident není o konkrétních případech informován,“ uvedla mluvčí policie Pavla Kopecká.

„Vyšetřování na politickou objednávku mohu naprosto vyloučit. Policejní prezident ani ministr nejsou účastníky trestního řízení, nemohou ani nic ovlivňovat,“ uvedl mluvčí ministra vnitra Pavel Novák. „Naopak, je to důkaz emancipace policie a její kvalitní práce, když se případem zabývají bez ohledu na to, kdo je podezřelý,“ dodal Novák.