Reforma veřejné správy probíhá nekoordinovaně, stěžuje si vládě ministerstvo vnitra

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Reformu veřejné správy, kterou dnes projednává vláda, považuje ministerstvo vnitra (MV) za nekoordinovanou. To může podle ministerstva vést k ještě větší nepřehlednosti už tak spletitého systému. MV se domnívá, že před započetím samotné reformy by se měla nejdříve udělat důkladná analýza, která by zmapovala současný stav. Tuto analýzu chce rezort ministrům předložit k projednání do 30. listopadu letošního roku. Napsala to agentura Mediafax.

„Ke splnění úkolu vyplývajícího z programového prohlášení bude v prvním kroku třeba zpracovat souhrnnou analýzu aktuálního stavu veřejné správy se zaměřením na vnitřní strukturu a vzájemné vazby probíhajících procesů, jejich efektivity a funkčnosti včetně nových přístupů k řešení financování výkonu veřejné správy,“ uvádí rezort Jana Kubiceho v materiálu pro vládu.

Na nynější systém půjde podle ministerstva vnitra sehnat ve střednědobém výhledu dost peněz jen s obtížemi. Jednotliví ministři si to sice uvědomují, jejich současné snahy ale vše spíše komplikují. „Zmiňované snahy rezortů mohou vést nejenom ke zvyšování finančních nároků na budování dalších paralelních struktur, ale i k možnému znepřehlednění již tak složitého systému, způsobeného především nedokončením reformy veřejné správy,“ píše Mediafax.

Podle představ vnitra by všichni členové vlády v reformování veřejné správy měli nejdříve počkat na výsledky chystané analýzy. Teprve na základě provedeného auditu prý bude možné přijmout legislativní opatření, která by vedla k odstranění nedostatků duplicit jednotlivých agend.

Reforma veřejné správy má být zaměřená jak na centrální úroveň, tak na řešení aktuálních systémových nedostatků v územní veřejné správě. Pokud bude analýza, kterou má vnitro předložit do 30. listopadu, schválná, začnou práce na samotné koncepci. S těmi chce být ministerstvo hotové do konce příštího roku. Pak má vláda potvrdila nastavení standardů jednotlivých veřejných služeb a nového systému financování veřejné správy, a to s důrazem na financování přeneseného výkonu státní správy. Poslední krok má termín 30. duben 2013.