Reklama Samsungu musela ustoupit čínským vlajkám, firma žádá kompenzaci

České a čínské vlajky

České a čínské vlajky

Společnost Samsung, která má pronajaté reklamní plochy na sloupech v Evropské ulici v Praze, požaduje kompenzaci za výměnu jeho reklamy za čínské vlajky v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Podle pronajímatele ploch Starcom Mediavest Group Praha společnost Samsung nedala s výměnou souhlas, plochy musely být uvolněny pro vlastní potřeby města. Magistrát popírá, že výměnu nařídil.

Sloupy veřejného osvětlení patří pražskému magistrátu. „Hlavní město v žádném případě nikomu nepřikazovalo, aby byly reklamní plochy uvolněny pro potřeby města, jak naznačuje společnost Starcom Mediavest Group Praha. Netušíme, na základě jakého nájemního vztahu tato společnost pronajímá plochy společnosti Samsung a nebudeme se podílet na zviditelňování jejího klienta,“ řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí magistrátu Vít Hoffman.

Hoffman ale připustil, že město kvůli reklamě na jeho sloupech veřejného osvětlení oslovila čínská ambasáda. „Magistrát s umístěním reklamy souhlasil, nicméně na akci se nijak nepodílí,“ dodal Hoffman s tím, že podle jeho informací platila vlajky Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce, kterou řídí někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Přečtěte si komentář Martina Čabana:

Podle Starcomu visely česko-čínské vlajky i na 68 plochách, které má v dlouhodobém pronájmu Samsung. Klient k výměně opakovaně souhlas nedal. „Náhrada už nám byla nabídnuta, nyní řešíme s klientem, zda mu připadá dostatečná,“ sdělila serveru mluvčí Starcomu Martina Říhová, výši kompenzace komentovat nebude.

České a čínské vlajky se na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze objevily zhruba pět dní před příletem čínské delegace do Prahy. Podle tehdejšího vyjádření magistrátu šlo o placenou reklamu, kterou by měla platit Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

Městská část Praha 6 to kritizovala. Dva dny před příletem někdo vlajky potřísnil barvou a musely být opraveny. V pondělí pak aktivisté nahradili dvě vlajky vlajkami Tibetu, v parku Velvarská u Evropské ulice se také objevil mobilní billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem.