Rekordní pokuta: Krajský soud v Brně zaplatí dvě miliardy

Justiční palác v Brně

Justiční palác v Brně Zdroj: Wikimedia Commons

Pokutu téměř dvě miliardy korun dostal za chyby při stavbě justičního paláce Krajský soud v Brně od finančního úřadu. Je to dosud nejvyšší pokuta pro státní úřad. Verdikt zatím není pravomocný. S informací přišla Česká televize. Vedení krajského soudu se odmítá k případu vyjadřovat s tím, že verdikt zatím není pravomocný.

Ministerstvo spravedlnosti o udělení sankce ví, řekla mluvčí resortu Tereza Palečková s tím, že jde o formální pochybení brněnského soudu. Náklady na výstavbu justičního areálu v Brně se vyšplhaly z původních 800 milionů téměř na dvě miliardy korun.

Kauzu v minulosti šetřila kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně i policie. Později případ odložila, ale ze stejných důvodů se začali stavbou paláce zabývat inspektoři brněnského finančního úřadu. Za neoprávněné použití státních peněz nakonec vyměřili soudu pokutu 1,935 miliardy. K sankci navíc nabíhají úroky z prodlení, takže se může vyšplhat až ke třem miliardám korun.

Soud se proti pokutě odvolal k brněnskému finančnímu ředitelství. „Dokud není řízení pravomocně skončeno, je krajský soud v Brně vázán povinností mlčenlivosti,“ sdělila televizi mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Ministerstvo momentálně nemá prostředky, aby po případném pravomocném rozhodnutí mohlo pokutu uhradit, protože by tím sebralo peníze dalším podfinancovaným justičním orgánům, řekla Palečková. Rozpočet resortu na letošní rok je asi 20,7 miliardy korun, z toho 13,2 miliardy je určeno pro justici a devět miliard na personální výdaje. Na veškeré investice má resort letos pouze tři čtvrtě miliardy.

Pokud brněnský krajský soud s odvoláním proti sankci neuspěje, může ještě požádat o prominutí ministerstvo financí.