Robejšek by chtěl unii omezit na volný obchod. Nemožné, oponuje expert

Petr Robejšek

Petr Robejšek Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Petr Robejšek
Petr Robejšek
Petr Robejšek
Petr Robejšek
Petr Robejšek
13
Fotogalerie

Návrat hraničních kontrol a vlastních cel vůči třetím zemím. Tak by měla podle nově vzniklé strany založené politologem Petrem Robejškem vypadat budoucnost Evropské unie. Jeho Realisté by ji totiž chtěli přeměnit na zónu volného obchodu. V případě neúspěchu by se alespoň měly vracet pravomoci členským státům.

„Od politiků slyšíme velmi často, že by se kompetence měly vrátit na národní úroveň,“ říká k otázce ředitel think-tanku Europeum Vladimír Bartovic. „Nikdo už ale neříká, které by to přesně měly být.“ Ani nová strana zatím konkrétnější není. „Programové priority Realistů jsou základními tezemi a rámci, které se postupně dále detailně rozpracují,“ uvedla ředitelka komunikace strany Jana Malíková.

Realisté tvrdí, že optimální by byla redukce EU na spolek volného obchodu. Příkladem takové dohody je například severoamerická NAFTA, země v ní si navzájem zrušila cla. Každý stát si ale celní politiku vůči třetím zemím určuje sám a neexistuje jednotný trh – tedy volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu.

Evropská unie by ale při takovém scénáři musela nejdříve úplně zaniknout, uvádí ředitel Europea. „EU zónou volného obchodu nikdy nebyla, ta konstrukce byla úplně jiná,“ říká Bartovic. Podle něj ani není možné, aby se tolik členských států s tak odlišnými zájmy společně najednou dohodlo na zániku desítek evropských institucí.