Rodící se vláda představila koaliční smlouvu. Prý přestane krást

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Vznikající trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL představila koaliční smlouvu. Slibuje zvyšování důchodů i minimální mzdy. Zruší většinu zdravotnických poplatků. Od příštího roku plánuje snížit DPH na léky, knihy, dětskou výživu a pleny. K dodržení nejvýše tříprocentního deficitu veřejných financí má vést lepší výběr daní i hledání úspor ve státní správě. "Musíme ukázat, že nahoře se už nebude krást," uvedl šéf ANO Andrej Babiš s tím, že „všechny naše resorty budou brutálně šetřit”.

V padesátistránkovém dokumentu koalice slibuje, že v příštím roce nebude měnit daně. Jakékoliv změny s daňových zákonech chtějí dát k připomínkování veřejnosti. Od roku 2015 plánuje koalice například zvýšit zdanění hazardu, zavést sníženou sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a dětskou výživu. „Pro financování této změny koalice zváží zavedení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015,“ uvádí dokument.

Postupně od roku 2015 chtějí koaliční partneři zvyšovat slevu na druhé a další dítě a prosadit porodné i na druhé dítě. Obnoví také slevu pro pracující důchodce a důchody bude od roku 2015 pravidelně zvyšovat o inflaci a třetinu růstu reálných mezd. Koalice chce zrušit druhý důchodový pilíř.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka uvedl, že v koaliční smlouvě zůstala nevyplněná část, která se týká rozdělení resortů. Personální otázky se budou řešit až příští týden. Smlouva má podle Sobotky udávat principy, trendy a směry, kterými by se chtěla nová vláda ubírat. „Řada bodů je tak v obecné rovině,“ poznamenal.

Koalice zruší koncept superhrubé mzdy a solidární přirážky. Místo toho zavede druhou sazby daně z příjmů fyzických osob tak, aby dopad na rozpočet byl neutrální. Minimální mzda by se podle dokumentu měla zvyšovat tak, aby se postupně přiblížila 40 procentům průměrné mzdy.

Babiš: Bylo to dlouhé a úmorné

„Jsme rádi, že to máme za sebou, bylo to dlouhé, úmorné, ale nicméně konstruktivní,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš. Dodal, že největší úspěch pro ANO je, že prosadilo nezvyšování daní pro živnostníky. Dodal, že v koaliční dohodě si každá strana našla to své. „Vidíme to jako týmovou práci. Doufáme, že nebude koaliční partner náš největší nepřítel,“ sdělil Babiš.

Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy.Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy. | ctkŠéfové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš vystoupili spolu s místopředsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou a dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení koaliční smlouvy (foto: ČTK).

Trojkoalice zruší poplatky za recept a návštěvu ambulance a nebude znovu zavádět poplatek za pobyt v nemocnici. Zachován zůstane poplatek za pohotovost. Propad v příjmech chce kompenzovat navýšením zdrojů ze státního rozpočtu, především zvýšením plateb za státní pojištěnce.

Veřejné investice chce vznikající vláda směrovat především do zateplování budov, zadržování vody v krajině, dopravní a veřejné infrastruktury a také do sociálních a zdravotních služeb reagujících na stárnutí populace. Koalice plánuje posílit zdroje Státního fondu dopravní infrastruktury tak, aby se výše celkových zdrojů přiblížila dvěma procentům HDP. Mýtné vláda zavede jen tam, kde to bude účelné.

S dostavbou jaderné elektrárny Temelín bude koalice souhlasit jen tehdy, pokud to bude hospodářsky výhodné pro Českou republiku. Vláda ale počítá s provozem jaderné elektrárny Dukovany i po roce 2025.

Vznikající vláda se zavazuje zachovat zelenou naftu pro zemědělce a postupně dosáhnout potravinové soběstačnost v základních potravinách. Finální podobu písemné dohody koalice vypracovala ve čtvrtek.

Pavel BělobrádekPavel Bělobrádek | CTKNechceme hrát roli užetečných idiotů, říká Bělobrádek (Foto ČTK)

Sobotka: Bělobrádkův přístup pokládám za alarmující

Vznik nové vlády je, i přes zveřejněnou koaliční smlouvu, velmi křehký. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ze Spojených států, kde je na stáži, vzkázal, že lidovci ve vládě být nemusí, a nechtějí dělat „roli užitečného idiota“.

Nestačí mu dva ministerské posty, které by měli lidovci získat. Bohuslav Sobotka pokládá Bělobrádkův přístup za alarmující. „Mohlo by to jednání zkomplikovat,“ poznamenal Sobotka. O personálních otázkách by měli politici jednat až příští týden.

Text koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL