Rodinného dodavatele lékáren převzal zahraniční konkurent

Léky

Léky Zdroj: Profimedia

Léky
Léky
3
Fotogalerie

Belgicko-nizozemský výrobce a prodejce individuálních léčivých přípravků Fagron posiluje na tuzemském trhu. Koupil konkurenční českou společnost Dr. Kulich Pharma, která dodává suroviny, krémy, masti a obalový materiál do lékáren. Lídr trhu touto akvizicí převzal dvojku.

„Kromě silného přirozeného růstu jsme zároveň posílili svou vedoucí pozici na trzích v Brazílii a České republice prostřednictvím čtyř akvizic,“ konstatoval šéf Fagronu Rafael Padilla s tím, že jednou z těchto akvizic je právě česká společnost Dr. Kulich Pharma.

Od investice si Fagron slibuje především provozní úspory. Pro nadnárodní společnost je to další akvizice na českém trhu, už v roce 2008 převzala tuzemskou firmu Tamda (nyní Fagron).

Společnost Dr. Kulich Pharma ovládal podle výroční zprávy za loňský rok Jan Kulich, který vlastnil tři čtvrtiny firmy. Zbylou čtvrtinu měla Ivana Kulichová. Na otázky deníku E15 týkající se prodeje a dalších plánů společnost Dr. Kulich Pharma nereagovala. Prodej firem na českém trhu nyní nicméně ovlivňuje zásadní trend. „Stále se hodně prodávají rodinné firmy,“ upozorňuje investiční bankéř, který si nepřál být jmenován. 

Podobně se vyjadřují další experti. „Bude to pokračovat, ale intenzita bude klesat,“ uvádí k prodeji rodinných firem Petr Kováč, partner poradenské společnosti EY pro oblast fúzí a akvizic.

Proces prodeje rodinných firem započal již před několika lety v souvislosti s generační výměnou vlastníků, kteří společnosti založili v devadesátých letech. Jejich současní majitelé buď nemají komu firmu předat, protože děti si budují vlastní kariéry a nechtějí pokračovat v rodinném byznysu, nebo si chtějí užít vydělaných peněz. Tento trend by se mohl týkat také prodeje českého dodavatele surovin a materiálů do lékáren. 

Společnost Dr. Kulich Pharma má téměř sedmdesát zaměstnanců. Sídlí v Hradci Králové a pobočky provozuje také v Otrokovicích a Říčanech. Loni dosáhla čistého zisku 6,5 milionu korun, předloni to bylo 7,4 milionu.