E-neschopenky mají pomalý start, lékaři se teprve seznamují se systémem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

česká správa sociálního zabezpečení
Budova České správy sociálního zabezpečení
3
Fotogalerie

Do ostrého spuštění elektronických neschopenek zbývá jen něco přes měsíc. Lékaři se však teprve začínají se systémem seznamovat a zaměstnavatelé zase tvrdí, že jim stát ještě vůbec nedal systém k testování. „Obvykle se u takových implementací říká, že je důležité mít na testování minimálně dva až tři měsíce. To už jsme prošvihli,“ řekl za zaměstnavatele viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. „S každým dalším dnem bez testů se pravděpodobnost, že systém bude skutečně plně funkční, snižuje,“ dodal.

Česká správa sociálního zabezpečení, která projekt zastřešuje, však výtky odmítá. „Vyšli jsme vstříc různým požadavkům, které zástupci zaměstnavatelů k technickému řešení e-neschopenky uplatňovali,“ řekla mluvčí úřadu Jana Buraňová.

Elektronické neschopenky mají od začátku ledna usnadnit komunikaci mezi lékaři a zaměstnavateli. Nemocným pracovníkům například odpadne nutnost s papíry chodit k zaměstnavateli. Lékaři budou moci vystavovat nemocenskou skrze upravené lékařské programy nebo portál ČSSZ, zaměstnavatelé si pak mohou o tyto údaje požádat.

Lékaři a nemocnice začali systém testovat v říjnu a listopadu. Někteří lékaři si však stěžují, že digitální neschopenka se neobejde zcela bez papíru. Musejí totiž vytisknout pacientovi takzvaný průkaz práce neschopného.

„E-neschopenka je polovičatým řešením a dalším typickým příkladem toho, jak elektronizace nesmí vypadat,“ tvrdí předseda Společnosti všeobecného lékařství Svatopluk Býma. Ministerstvo práce a sociálních věcí však oponuje, že lékaři měli dostatek času na připomínky.

Za úkony související s vystavením nemocenské navíc požadují lékaři kompenzaci ve výši sto korun, zavedení úhrady podpořil v říjnu i sněmovní výbor pro zdravotnictví. „Je to skutečně administrativní činnost, kterou po lékaři požaduje stát,“ řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

To však vláda tento týden odmítla. „Pokud bychom dávali lékařům sto korun za e-neschopenku, tak tam může být motivace, abychom měli strašně moc e-neschopných,“ míní premiér Andrej Babiš (ANO).

Elektronické neschopenky měly původně fungovat už letos, první Babišova vláda ale chtěla připravit nový projekt od roku 2021. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale prosadila spuštění v lednu 2020. Stát měl v minulosti několikrát problémy se spuštěním nebo provozem elektronických databází, například s registrem vozidel nebo elektronickou zdravotní knížkou.