Rodiny ušetří na daních, ty se třemi dětmi až šest tisíc ročně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka

Vládní koalice se dnes domluvila na zvýšení slevy na dani pro příští rok na druhé dítě o 200 korun a třetí a další o 300 korun. Nyní je sleva na každé dítě 1117 Kč. Podle lidovců se lídři dohodli na růstu slevy i v dalších letech, zástupci ČSSD a ANO to ovšem nepotvrdili. Vyplývá to z vyjádření zástupců koaličních stran po dnešním jednání.

Podle místopředsedů KDU-ČSL Mariana Jurečky a Jana Bartoška se koalice dohodla na růstu slevy na dítě i v dalších letech, a to podle návrhu lidovců. Ten počítá s postupným růstem slevy na druhé dítě až o 500 korun v roce 2017 a na třetí a další dítě až o 900 korun během tří let.

„Já to beru, že se bavíme o roce 2015, protože predikovat něco na tři roky dopředu nemůžeme. Je tedy pravda, že jsme odsouhlasili navýšení o 200 a 300 korun,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

U rodin s jedním dítětem se tak od příštího roku nic nezmění. „Rodina se dvěma dětmi si ovšem příští rok polepší o 2400 Kč ročně, se třemi o 6000 Kč ročně,“ řekl odborník na přímé daně ze společnosti PwC ČR Tomáš Hunal.

„U slevy na děti jsme se se dohodli, že na druhé dítě bude v roce 2015 navýšena o 200 korun, v roce 2016 o 300 korun a v roce 2017 o 500 korun. Na třetí a další to bude v roce 2015 o 300 korun, v roce 2016 o 600 korun a v roce 2017 o 900 korun. Takto je to ukončeno a platí to,“ uvedl Jurečka.

Finanční dopady na rozpočet by podle něj měly být při započtení toho, že peníze se projeví i ve spotřebě, 0,9 miliardy korun příští rok, 1,5 miliardy v roce 2015 a 2,5 miliardy korun v roce 2017.

„Není to zakomponováno v žádné písemné dohodě, ale dnes pan premiér i zástupci ministerstva financí řekli, že tato dohoda platí,“ dodal Jurečka.

Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, upozornila Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. „Při stejné hrubé mzdě by si tak rodina se dvěma dětmi za celý rok finančně polepšila o 2400 Kč, a to bez ohledu na výši hrubé mzdy,“ uvedla.

Zároveň podle ní podpora rodin s dětmi formou vyššího daňového zvýhodnění je finančně výhodnější a efektivnější než zvyšování porodného či přídavků na děti. Pro uplatnění daňového zvýhodnění je totiž nutné mít vlastní příjem, navíc daňové zvýhodnění rovněž hraje důležitou motivační funkci pro přijetí práce, byť i jen za nízkou mzdu. Rovněž je to administrativně méně náročné než třeba přídavky na děti a nehrozí zneužití, jako je tomu u dávek.

Babiš připravuje zvýšení státních výdajů

Koaliční rada rovněž jednala bez konkrétního výsledku o návrhu státního rozpočtu a výdajových rámců rozpočtu na další roky. Podle Babiše o tom bude jednat ještě ve středu ráno před schůzí kabinetu předsednictvo vlády. „Předpokládám, že zítra se na výdajových rámcích domluvíme. O státním rozpočtu se pak budeme bavit až do srpna,“ uvedl Babiš. Otázku růstu platů ve státní správě nechtěl komentovat.

Pro příští rok ministerstvo financí původně navrhovalo výdaje rozpočtu a státních fondů, tedy výdajové rámce, zvýšit o 11 miliard korun ze schválených 1153 miliard korun a v roce 2016 o 15 miliard ze schválených 1163,5 miliardy korun. Návrh obsahuje nově i výdaje pro rok 2017. Babiš dnes uvedl, že výdajové rámce na příští rok aktuálně navrhuje zvýšit o 16 miliard korun.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden řekl, že v případě přípravy státního rozpočtu na příští rok platí záměr snížit výdaje na externí služby o polovinu, seškrtat neobsazená tabulková místa v úřadech nebo snížit cestovní výdaje. O investicích a možném růstu platů ve veřejném sektoru bude ještě koalice i vláda jednat. Otázka rozpočtových výdajových rámců by ale podle něj měla být do konce května dořešena. Vláda je má opět na svém středečním programu.

Pavel Páral: Další kolo honu na živnostníky