Rozhodnutí nepřišlo: VV dál váhají s podporou církevních restitucí

vv

vv Zdroj: CTK

Věci veřejné stále nemají jasno, jestli na vládě podpoří církevní restituce. S jasným stanoviskem strana nepřišla ani po jednání předsednictva strany a následné schůzce poslaneckého klubu. Nejmenší vládní strana se obává, že restituce příliš zatíží rozpočet. Váhaní VV vyvolává v koalici rozbroje.

Věci veřejné dál trvají na tom, že chtějí jasně vědět, kde stát vezme peníze na výplaty finančních kompenzací v souvislosti s restitucemi. Bojí se, že na dohodnuté vyplácení náhrad nebude mít státní kasa v době finančních škrtů dostatek prostředků. V této souvislosti VV přišly s možností, že by stát majetek církvím vydal v souladu s dojednanými podmínkami, ale náhrady by byly vyplaceny až se zpožděním.

Ministr financí Miroslav Kalousek už dříve nařkl nejmenší vládní stranu ze snahy „fatálně“ porušit koaliční dohodu. Podle něj je vyrovnání s církvemi prioritou a peníze v rozpočtu se na něj najdou. „Plnění dohody s církvemi se předpokládá po dobu 30 let, už to staví argument VV do úrovně hlouposti,“ poznamenal teď ministr k návrhu pozdržet náhrady na dobu, kdy bude ekonomická situace lepší.

„Náklady, které to bude mít finanční, bychom platili tak jako tak podporou církví v dosavadním systému. Prostě to chce do toho říznout, i když veřejnost tomu netleská,“ dodala k tématu šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Vládní vyjednávači, mezi nimiž byli i zástupci VV, se s církvemi dohodli na tom, že částka, kterou stát vyplatí, bude 59 miliard korun, přičemž v úvahu má být brána inflace. Celkově by se tak mohla vyšplhat až 96 miliard. Církve také mají dostat zpět 56 procent majetku, o který přišly za minulého režimu. Vyplácení peněz by mělo být rozloženo do 30 let. Cílem majetkového vyrovnání je i ukončení financování církví státem.