Rozhodnutí, zda Jourová uspěla, padne v pondělí

Věra Jourová

Věra Jourová Zdroj: CTK

Atmosféra tříhodinového slyšení před čtyřmi výbory parlamentu byla podle české kandidátky na eurokomisařku Věry Jourové nakonec lepší, než sama čekala. Někteří poslanci ve svých prvních hodnoceních ale dávali najevo určité výhrady, jiní si prý odnesli pozitivní dojem. Rozhodnutí, zda Jourová uspěla, padne nejspíš v až pondělí.

Výbory dnes nakonec nedokázaly najít na vystoupení české kandidátky jednotný názor. Podle dostupných informací panovala nespokojenost především ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, námitky prý ale zaznívaly také ve výboru pro ženská práva.

Pokud zástupci frakcí ve výborech nedojdou ke konsensu, má rozhodovat hlasování. Rozhodnutí by tak mělo být přijato zřejmě v pondělí. Je navíc možné, že přinejmenším jeden z těchto výborů si do té doby vyžádá ještě odpovědi na některé doplňující otázky.

„Jsem z toho všeho docela unavená, ale mám radost, že to mám za sebou,“ řekla českým novinářům Jourová bezprostředně po svém vystoupení před poslanci z výborů pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů, pro právní záležitosti, pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci a výboru pro práva žen a rovnost pohlaví.

Budeme muset hodnotit celou řadu otázek, zdůraznil Moraes

Čtveřice výborů má v náplni širokou oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví, které by Jourová měla v budoucí komisi Jeana-Claudea Junckera zastávat. Kandidátka dnes připomněla, že takové portfolio pro ni bylo do značné míry nečekané, sama měla zájem o oblast regionálního rozvoje. „Musela jsem vstřebat poměrně velké soubory dat,“ uvedla.

Na roztříštěnost odborné náplně pro Jourovou po slyšení poukázal socialista (S&D) Claude Moraes z výboru pro občanské svobody. „Budeme muset hodnotit celou řadu otázek,“ zdůraznil a připomněl témata jako je diskriminace, evropský zatykač, problematika evropského veřejného žalobce.

Je podle něj klíčovou otázkou, zda se má Jourová s dalšími třemi eurokomisaři dělit o některé zásadní věci, jako je důležitá problematika ochrany dat a vyjednávání s USA o této problematice. „Hluboce nás to neuspokojuje,“ upozornil s tím, že taková situace není přijatelná. V práci komise Jeana-Claudea Junckera je tak podle něj vidět značná roztříštěnost. Moraes ale také uznal, že to není problém přímo Jourové, která se prý vyjadřovala kompetentně.

Vzhledem k tomu, že Jourová měla na přípravu dva týdny, myslí si, že „docela uspěla“. Úvodní vystoupení přečetla v angličtině, na 45 otázek pak odpovídala v českém jazyce. Češtinu prý použila, protože se jí nakonec jevila jako „komfortnější řešení“.

Fordová: Problematiku ochrany spotřebitele je třeba vyjasnit

Předsedkyně výboru pro vnitřní trh a služby Vicky Fordová z konzervativní frakce ECR míní, že otázky, které okolo ochrany spotřebitele padly při tříhodinovém „výslechu“ české kandidátky, potřebovaly v několika případech ještě další vyjasnění.

„Některé otázky se objevovaly opakovaně,“ upozornila Fordová. „Budeme se muset teprve rozhodnout, zda byly její odpovědi dostatečně jasné a zda bude tato problematika v nové komisi brána dost vážně,“ dodala.

Jourová na podobné výtky před novináři reagovala poznámkou, že do nařízených dvou minut odpovědi je jen složité vměstnat vše potřebné. „Já stála před volbou buď říct obecněji základní věci nebo se pustit do detailů,“ uvedla kandidátka s tím, že když začala vysvětlovat detaily určité problematiky, bylo jí často připomenuto, že překročila přidělený čas.

Pravděpodobná česká eurokomisařka prý měla asi ve dvou třetinách sezení „úpadek mysli a těla“, v době, kdy se poslanci ptali na problematiku spotřebitelské politiky. K tomuto tématu by tak podle ní byly „odpovědi konkrétnější a kvalitnější, kdyby nebylo toho útlumu“. Zda to její šance u europoslanců snížilo, ale netuší. „Samozřejmě by mne mrzelo, kdyby mne poslali domů, že jsem nekompetentní,“ poznamenala. Chápala by prý naopak odmítnutí kvůli určitým názorům.

Přesto své vystoupení po třech hodinách ukončila poznámkou, že poslancům děkuje za příjemnou atmosféru, kterou prý nečekala. Myslela si prý, že bude čelit agresivnějším otázkám. „Byla jsem připravena na cokoliv,“ poznamenala Jourová.

Svoboda: Můj dojem byl pozitivní

Předseda výboru pro právní záležitosti, Pavel Svoboda z Evropské lidové strany (EPP) řekl, že jeho osobní dojem z vystoupení byl pozitivní. „Myslím, že paní Jourová prokázala, že je schopna důstojně a nezávisle úřad komisařky vykonávat,“ poznamenal.

„Hodnotit vystoupení nepřísluší předsedovi výboru. Na to budou následovné schůze. A bohužel ani jejich výsledek nebudeme bezprostředně oprávněni sdělit,“ poznamenal Svoboda. Připomněl, že výsledky debaty v parlamentních výborech by se veřejnost měla dozvědět přibližně až za týden. O komisi jako celku má plénum Evropského parlamentu hlasovat na konci října.