Rozpadu EU by nelitovala ani pětina Čechů, polovině dotázaných je to jedno

Evropská unie, vlajky

Evropská unie, vlajky Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Méně než pětině Čechů by bylo líto, kdyby se Evropská unie rozpadla. Polovině lidí by taková událost byla jedno a 22 procent dotázaných uvedlo, že by se jim „ulevilo“. Šest procent Čechů by zrušení EU uvítalo. Vyplývá to z průzkumu pro Sociologický ústav AV ČR.

Zániku Evropské unie by nejvíce litovali mladí lidé, vysokoškolsky vzdělaní obyvatelé měst, lidé, kteří často sledují zprávy na internetu, a ti, kteří mají nejvíce znalostí o politice. Pokud jde o politické preference, pak by konce unie velmi litovali příznivci TOP 09.

Nejméně by rozpadu EU bylo líto důchodcům, stoupencům KSČM a těm, kteří nemají zájem o politiku nebo nesledují zprávy na internetu.

Čtvrtina Čechů si momentálně myslí, že být součástí EU je dobrá věc. Opačný názor zastává také čtvrtina národa, polovina lidí nemá v této věci vyhraněný názor. „Na otázku týkající se výhod členství v EU je česká veřejnost ostře rozdělena na dvě skupiny: 56 procent souhlasí s tím, že Česká republika ze vstupu do EU (od roku 2004) těží, a 44 procent se domnívá, že členství výhody nepřineslo,“ uvedl sociologický ústav.

Průzkum se uskutečnil od 23. listopadu do 2. prosince a zúčastnilo se ho 1051 lidí.