Rozpočet: Bez úpravy důchodů a zvýšení DPH to nepůjde

Miroslav Kalousek, Petr Nečas

Miroslav Kalousek, Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Příjmy rozpočtu se nevyvíjejí podle představ vládní koalice, ekonomičtí ministři se proto dnes shodli na zmrazení výdajů ve výší zhruba 23 miliard korun v tomto roce. V dalších letech počítají se zvýšením DPH a důchody se mohou zmrazit. Jako protiváhu ryze úsporným krokům vláda připravuje balík prorůstových opatření.

„Bez výrazné úpravy na straně DPH a bez výrazné úpravy na straně sociálních transferů to přestává mít smysl,“ prohlásil po dnešním jednání ministr financí Miroslav Kalousek.

Aby deficit rozpočtu nepřesáhl 3,5 procenta HDP počítá vláda v tomto roce s vázáním výdajů ve výši zhruba 23 miliard korun.

V letech 2013 až 2015 jsou vládní ministři připraveni ke zvýšení DPH a úpravě výplaty důchodů.

„Cílem musí být zvýšení příjmů u DPH okolo 18 – 20 miliard korun,“ prohlásil premiér Petr Nečas. Nastínil dvě ožné cesty, o kterých budou ministzři dál diskutovat.

„Spektrum možností je od zavedení jednotné sazby (19-20 procent) s možnou výjimkou na knihy a léky nebo zachování dvou sazeb s tím, že se zvýší například na 15 a 20 procent,“ nastínil Nečas.

V oblasti penzí je krajní variantou zmrazení penzí na dva až tři roky nebo jiná úprava valorizací v závislostí na politické shodě koaličních partnerů.

„Tento krok by si vyžadoval úpravy směrem k vysokopříjmovým skupinám , tedy prohloubení daňové progrese,“ uvedl Nečas.

„Počítáme s časovou ohraničeností jednotlivých opatření,“ doplnil Kalousek, který ekonomickým ministrům za dnešní shodu děkoval. „Efekty reforem mají svoji časovou setrvačnost. Jestliže s nějak vyvíjí ekonomika, je třeba reagovat parametrickými změnami,“ dodal.

Mezi růstovými opatřeními, která mají tvoři protiváhu rozpočtovým zásahům jmenoval preiér mobilizaci aktiv podniků se státní účastí, jejich možnost zapojení do státního rozpočtu. Větší důraz chce vláda klást na získávání z prostředků z evropských strukturálních fondů a povzbuzení exportu do mimounijních lokalit.

Zmrazení důchodů by státnímu rozpočtu pomohlo i podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka. Zvýšení DPH je podle něj však hloupé opatření. „Lidé budou jezdit nakupovat potraviny do zahraničí, kde všude ponechají desetiprocentní sazbu. Zvyšování nižší sazby DPH je útok na nejnižší příjmové skupiny, což je nejenom asociální, ale ještě to podlamuje poptávku,“ řekl Mládek v České televizi. Navrhovaná opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Státní rozpočet pro letošek počítá se schodkem 105 miliard korun. MF přitom na základě nových ekonomických odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.

Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.