Rozpočet na školství se zvýší minimálně o 3,8 miliardy korun

Ministr školství Marcel Chládek (archivní foto)

Ministr školství Marcel Chládek (archivní foto) Zdroj: ctk

Rezort školství si nakonec přijde na více peněz, než se předpokládalo. Vedle plánovaných dvou miliard určených na navýšení platů učitelů do něj ve srovnání s letošním rokem přibude dalších 1,8 miliardy korun. Prohlásil to ministr školství Marcel Chládek s tím, že se navíc debatuje o dalších navýšení až na celkových 5,1 miliardy korun.

U premiéra Bohuslava Sobotky v tomto snažení Chládek našel podporu již dříve, se šéfem státní pokladny Andrejem Babišem se dohodl na úterní schůzce. „Pan ministr financí byl velmi konstruktivní a dohodli jsme se, že některé věci se dají již předfinancovat z letošního rozpočtu,“ řekl Chládek s tím, že by z aktuálního rozpočtu měly být vyčleněny řádově stovky milionů korun. Část financí přitom půjde i z rozpočtové rezervy.

Ministr školství neskrýval spokojenost. „Konečně máme rok, kdy bude výrazné navýšení rozpočtu českého školství,“ pochvaloval si. Připomněl, že tuzemské školství je podle něj podfinancované. Výdaje na tuto kapitolu klesly pod čtyři procenta hrubého domácího produktu, zatímco evropský průměr je 6,1 procenta.

Chládek: Budeme potřebovat ještě víc

Aby mohlo ministerstvo realizovat dlouhodobé projekty, jako je například zlepšení vybavení škol nebo zavedení kariérního řádu pro učitele, bude potřebovat ještě více peněz. „Doufám, že to není navýšení poslední, je to pouze start a já doufám v kontinuální navýšení i v dalších letech,“ dodal Chládek.