Rušení lůžek: nemocnice začínají mít navrch

lékaři

lékaři Zdroj: profimedia.cz

Zatímco lékařské odbory dnes protestují a asociace regionálních nemocnic často vydávají ostrá prohlášení, nemocnice v poklidu vyjednávají se zdravotními pojišťovnami kompromisy v rušení lůžek.

Nečekaná spokojenost vládne po posledních jednáních o smlouvách na příští rok třeba v plzeňských krajských nemocnicích. Přitom jedna z nich, v Rokycanech, měla podle plánu pojišťoven namále. Také zástupci krajských nemocnic z jižních Čech mohou být spokojeni – spor s pojišťovnami se zúžil z dřívějších 21 na jediné oddělení, a to prachatickou ortopedii, kterou pojišťovny nechtějí.

Přesto krajské nemocnice otálejí se samotným podpisem smluv. Domluvily se na solidaritě s ostatními. „Společný postup se vyplácí, pojišťovny couvají,“ zní z regionů.

Předseda Asociace krajských nemocnic a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek zdůrazňuje, že dílčí dohody ještě nemusí mnoho znamenat. „Neuzavřeme smlouvy, dokud nebudeme znát úhrady na příští rok,“ uvedl.

Asociace menších nemocnic dál tlačí na to, aby pojišťovny daly všem nemocnicím smlouvy v dosavadním rozsahu na příštích pět let. Pojišťovny naopak chtějí některá oddělení zrušit, aby nemocnice ušetřily na provozu a vyšly se současnou výší plateb bez navyšování.

S rušením lůžek v podstatě souhlasí asociace velkých nemocnic, kterých se příliš nedotkne. „Problém ale je, že některé naše nemocnice dosud nemají od pojišťoven stanovisko. Pokud jim od ledna zruší oddělení a teprve na konci listopadu se budou dávat výpovědi, je to nepříjemné,“ řekla Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň a šéfka Asociace nemocnic ČR.

Zástupci nemocnic ovšem nejsou jediní, kdo proces rušení lůžek kritizuje. Podle experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála hrozí, že se rušené nemocnice budou soudit. „Pokud by se ukázalo, že rozhodovací kritéria nebyla zcela čistá, vznikl by prostor pro nekalosoutěžní žaloby,“ řekl Dostál serveru ZDN.cz. Odškodnění by se podle něj mohlo počítat v miliardách.

Nemocnicím rostou náklady

» Náklady nemocnic v pololetí vzrostly proti stejnému období loni o 2 procenta. Výnosy se zvýšily o 1,7 procenta.

» Nejvíc rostou náklady na léky a služby (o 6 procent), dále náklady na potraviny, energie a osobní náklady (o 5 procent). Důvodem může být růst snížené sazby DPH, do které spadají léky, a zvýšení platových tabulek zdravotníků.

» Dál klesá počet akutních lůžek v nemocnicích. V červnu 2012 jich bylo 49 446, o půl roku dříve 50 678. V roce 2010 měly nemocnice 52 561 akutních lůžek.

Heger: Nový ředitel VZP by měl být přijatelný i pro opozici