Rusko Čechy táhne. Vývoz tuzemských firem se za deset let zdesetinásobil

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Vývoz českých firem do Ruské federace stále stoupá. Od roku 2003 se zdesetinásobil na loňských šest miliard dolarů, což je přibližně 120 miliard korun. Uvedl to náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Pro české exportéry jsou podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela největším problémem v Rusku vízová povinnost, byrokracie a financování. „Nic nestojí v cestě, aby se víza daly získat elektronickou cestou,“ dodal Kužel při diskuzi zástupců zaměstnavatelů k aktivitám českých exportérů v Rusku a zemích SNS

„V průběhu dnešní tripartity jsme předsedu vlády žádali, aby urgentně řešil vízové bariéry,“ upozornil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Jako možnost zmínil nastavení takzvané fast track, kdy se zaměstnavatelské a podnikatelské organizace zaručí za zahraniční podnikatele.

Za další problém označili účastníci debaty ne vždy dostatečnou koordinaci zahraničních cest ústavních činitelů, což se týká i Ruské federace. Koordinátorem by podle Hanáka mohlo být ministerstvo zahraničních věcí.

František Masopust, který se v komoře zabývá Ruskou federací, upozornil na to, že právě ruským specifikem je úzké propojení ekonomiky s politiky. „Hlavní pomocí pro české firmy je lobbování státních představitelů,“ podotkl.

Náměstek Hovorka připomněl, že hlavním cílem stanu ministerstva průmyslu, který stojí v Olympijském parku na Letné, je poradenství pro podnikatele nejrůznějšího charakteru. „Žádné kontrakty zde zatím nebyly uzavřeny, těmito aktivitami chceme vytvořit kontrakty v budoucnu,“ doplnil. Dalším cílem je podle Hanáka podpora technického vzdělávání.