S likvidací eura rád poradím, zavtipkoval v Polsku Klaus

Prezident Václav Klaus během návštěvy Polska v nadsázce nabídl své služby „likvidátora“ společné evropské měny. Připomněl, že má cenné zkušenosti z 90. let, kdy se podílel na klidném dělení tehdejšího Československa a na zavedení samostatné české a slovenské koruny. „Pokud bude třeba likvidovat euro, hlásím se jako dobrovolník, protože mám zkušenosti v rozmontování československé měnové unie," prohlásil Klaus.

Za „velkou lež“ pak Klaus označil negativní důsledky případného ústupu Evropské unie od eura. Po přednášce na Vratislavské univerzitě podle serveru gazeta.pl ale připustil, že pokud by odchod od eura probíhal chaotickým způsobem, mělo by to tragické následky.

„Ale pokud (by unie od eura) odešla plánovaně a organizovaným způsobem, proběhlo by to klidně,“ uvedl prezident, který je ve Vratislavi na dvoudenní návštěvě. Dnes se jel tramvají podívat na nový stadion, na kterém si příští rok v rámci evropského fotbalového šampionátu zahrají i čeští fotbalisté.

Včera Klaus také vyjádřil hluboký nesouhlas s tím, aby Česká republika poskytovala peníze pro Mezinárodní měnový fond na pomoc nejvíce zadluženým zemím eurozóny. Takový krok by podle něj byl od vlády nezodpovědný v situaci, kdy se Česku nedaří zbavit se svého vlastního zadlužení.

Prezident také odmítl argumenty o možné izolaci Česka v případě odmítnutí evropského protikrizového plánu, když taková prohlášení označil za nepodložené strašení. Nepřímo tak oponoval mimo jiné šéfovi TOP 09 a ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi.